Hlavní obsah

Po derby o hučení, nízkonákladovém Tvrdíkovi a pohádce Oslíčku, otřes se

Foto: Profimedia.cz

Mistrovský pohár nad hlavou Jaroslava Tvrdíka, předsedy představenstva SK Slavia Praha.

Reklama

Nad třetím a posledním derby „S“ v sezoně i nad další budoucností Slavie a Sparty se v glosáři zamyslel Luděk Mádl, fotbalový expert Seznam Zpráv.

Článek

V září deklasovala Trpišovského fotbalová armáda sparťany v jejich letenském hájemství drtivě 3:0. A domácí trenér Václav Jílek poprvé projevil schopnost nahlížet realitu z jakési vzdálené planety, kterou patrně obývá jen on sám. Tehdy mu přišlo, že prý byl výsledek derby krutý, protože Slavia v něm o moc šancí víc než domácí nezaznamenala. Přitom tehdy slávisté drtili Spartu jako v lisu na olivy.

V březnu už u odvety Václav Jílek nebyl, zcela rozložené mužstvo Sparty totiž po něm převzal Václav Kotal a na derby se tenkrát sparťané velmi těšili. I proto, že také Slavia měla za sebou poněkud krušný vstup do jara, když s experimentální sestavou prohrála na Bohemians i na Slovácku. Na derby už ale vrátila do základní jedenáctky osvědčenější jména a skončilo to 1:1.

Čas nyní pokročil až k derby číslo 3. A atmosféru před ním osvěžil další pozoruhodný výrok Václava Jílka,  pronesený pro Hanácký deník. A sice, že v herní kvalitě Sparty žádný velký posun pod jeho nástupcem Václavem Kotalem neproběhl.

Vytočit doběla jabloneckého trenéra Petra Radu není žádný velký problém. A Jílkovi se to podařilo „na první dobrou“, viz tweet:

I poslední derby sezony potvrdilo, že přinejmenším z hlediska defenzivních týmových součinností Sparta pod Kotalem výrazně pokročila. A nemohla nepokročit, protože Jílek po sobě v tomto punktu zanechal dědictví kdesi v bodě nula.

Tettehovo špatné řešení slibných příležitostí ale Spartě v zásadě znemožnilo skórovat. Herně byla Slavia v derby sice pořád viditelně někde jinde než soupeř, nicméně neskórovala tentokrát ani červenobílá mistrovská síla, ve které několika famózními momenty vynikal zejména Nicolae Stanciu. Ale skončilo to 0:0 a velký podíl na tom měl sparťanský brankář Milan Heča a také branková konstrukce, jež mu účinně pomáhala.

Atmosféra na derby byla v pokoronavirovém období kvůli přetrvávajícím opatřením samozřejmě polovičatá, na stadionu scházeli sparťanští příznivci a ani ti domácí nesměli ani v den předávání mistrovského poháru využít ani zdaleka plné kapacity stadionu.

Napodobovat opici = rasismus

Problematické projevy fanoušků popsal ve své reportáži podrobněji kolega Daniel Andrisák. Pozastavil bych se tedy u toho pro mě nejhoršího. A sice u velmi hlasitého „huhuhu“, které se ve 22. minutě sneslo z několika či spíše mnoha hrdel na adresu sparťanského útočníka Benjamina Tetteha.

Ten si šel vzápětí stěžovat rozhodčímu Ondřeji Berkovi. Leč ten nic neslyšel. Ono je to samozřejmě pohodlnější. Ale nezaregistrovat tohle hučení mohl opravdu jen ten, kdo to slyšet nechtěl nebo je fakt hluchý.

Jak už to bývá, na sociálních sítích začali mnozí rozvíjet teze, že bučení není hučení nebo co. Anebo že to na Tetteha nebylo rasistické, ale prostě projev nevole vůči jeho osobě bez ohledu na barvu pleti.

Zaprvé mají sudí reagovat na jakoukoli dehonestaci hráčů ze strany publika. A zadruhé: Pokud na Afričana někdo dělá „huhuhu“ a napodobuje tím opičí zvuky, tak to samozřejmě Afričan jako rasismus chápe. Protože to také rasismus je.

A pokud to někdo nechce nebo odmítá pochopit, tak je prostě po mém soudu latentní rasista, i když si o sobě myslí, že není. Je mi líto.

Je hezké, že Ligová fotbalová asociace občas vydá stanovisko proti rasismu. Nebo že předseda komise rozhodčích Jozef Chovanec zmíní, že sudí mají pokyn v takových případech zápasy přerušovat.

Ale kdo by se s tím mazal, že? Na opičí skřeky ani v Edenu, ani jinde nereaguje ani hlasatel na stadionu, ani rozhodčí. A jede se dál.

Dlužno dodat, že rozhodčí Ondřej Berka neselhal jen v tomto momentu. Jak se lidově říká, pískal jako na nádraží, což je v derby vada dosti podstatná, jeho výkon byl prostě slabý. A kdybychom měli zmínit jednu konkrétní věc, pak zcela určitě nepochopitelnou skutečnost, že zápas mohl dohrát sparťan Ladislav Krejčí. Jedna žlutá karta byla pro něj opravdu málo.

Derby je samozřejmě „jen“ jeden zápas z mnoha, byť kvůli tradici a silnému fanouškovskému zájmu výjimečný. Ale podstatné jsou celkové účty. Takže jak si stojí Slavia a Sparta na konci soutěžního ročníku?

To zásadní všichni vědí: V konečné tabulce po 35 kolech je první Slavia s 85 body, druhá Plzeň se 76 body a třetí Sparta se 60 body.

Připomeňme, jak to bylo loni: 1. Slavia 83, 2. Plzeň 78, 3. Sparta 66.

Pořadí se tedy nemění, ztráta Sparty na její největší konkurenty narostla. Sparťany tak letos potěšil alespoň zisk domácí pohárové trofeje.

Ve skupinové fázi evropských pohárů startovala jen Slavia, a to rovnou v Lize mistrů. Sparta se potřetí v řadě zasekla v předkole Evropské ligy.

Co bylo, je pryč, slávisty i sparťany zajímá, co bude.

Nejlepší oxymóron od časů Máchova Máje

Slávisté by museli mít kopec smůly, aby se nedostali rovnou do play-off Ligy mistrů, o předkolo níž je může srazit jen triumf Lyonu či Neapole v ještě nedokončeném ročníku Ligy mistrů 2019/20.

Sparťané by zase museli mít kopec štěstí, aby se dostali rovnou do Evropské ligy. Pokud ji letos nevyhraje někdo, kdo by měl zároveň pozici pro skupinu Evropské ligy vybojovanou i ve své národní soutěži, pak sparťany čeká poslední předkolo.

Co se změn v kádru týče, v souvislosti se Slavií se spekuluje o jménech, která Jindřich Trpišovský dobře zná z dob minulých. Obránci Ondřeji Karafiátovi v Liberci končí smlouva, tam asi nebude co řešit. Ohledně útočníka Jana Kuchty údajně panuje uvnitř Slavie vnitroklubová diskuse, někteří si nejsou jisti, zdali svou povahou zapadne dobře do kabiny. Jiní zase upozorňují, že je to chvíle, co ho Slavia do Liberce prodala. Ale zato má alespoň smluvně ukotvená výhodnější nákupní práva.

No a mluví se také o Martinu Graiciarovi, kterého Fiorentina půjčila Spartě, kde moc nerozkvetl. A pak si zlomil klíční kost.

Trenér Jindřich Trpišovský opakovaně zdůrazňuje, že klíčové je pro něj setrvání brankáře Ondřeje Koláře. Logicky, se svým způsobem hry je prakticky nenahraditelný. A nemít Koláře, musela by Slavia měnit celou koncepci. Do toho se Slavii vrací obrovské množství hráčů z hostování.

Sám Jaroslav Tvrdík, šéf Slavie, hovoří o plánovaných nízkonákladových přestupech, což konkrétně mnohým ve spojení se jménem Tvrdík zní jako dokonalý oxymóron, tedy nelogické, paradoxní spojení dvou slov. Něco jako u Karla Hynka Máchy zborcené harfy tón a mrtvé milenky cit.

Doba (post)covidová je doba složitá, nicméně u Jaroslava Tvrdíka rozhodně nelze vyloučit, že z Číňanů ještě nějaký ten pořádný balík na zásadní posily vyloudí. Případně se na větší nákup nasměruje první splátka West Hamu za Součkův přestup. Byť si „Hammers“ středeční porážkou s Burnley svou záchranářskou situaci v Premier League zase trochu zkomplikovali…

Stoper za všechny peníze?

Tak jako si slávisté zvykli na pohádku „Oslíčku, otřes se“ ve spojitosti s čínskými majiteli klubu, připadá stejný scénář jako zcela standardní i sparťanům ve vztahu k Danielu Křetínskému.

Přijde jim přirozené, že prodlouží smlouvu Guéloru Kangovi a vyhoví přitom jeho stupňujícím se platovým požadavkům, které opravdu nejsou nízké.

Nebo že za 160 milionů koupí Dávida Hancka z Fiorentiny, protože se mu teď zrovna pár zápasů povedlo, a byl tak fanoušky i velkou částí médií uveden do role nepostradatelného spasitele, který se prý musí koupit, ať to stojí, co to stojí.

Fajn. Ať si Daniel Křetínský se svými penězi dělá, co chce. Že jich má na vyhazování dost, osvědčil už nesčetněkrát.

Každopádně Sparta musí sama nejlépe vědět, jestli se zlepšilo Kangovo chování uvnitř týmu, a odhadnout, zda by se podpisem nové smlouvy zase všechno nevrátilo ke starému a v mnohém negativnímu.

Musí vědět, v jakém zdravotním stavu je organismus Bořka Dočkala, jakou snese zápasovou zátěž.

A také by měla mít vyjasněno, co bude dál s Adamem Hložkem. Jestli ho Sparta prodá, jestli ho bude stavět na hrot, na desítku, nebo do křídel.

Všechny tyhle záležitosti spolu samozřejmě velmi úzce souvisejí.

Kromě toho Sparta řeší otázku mnoha dobíhajících smluv, z nichž velkou část takřka jistě neprodlouží (Mandjeck, Costa, Kaya apod.) Otazník visí nad Martinem Frýdkem. Spekuluje se o tom, že kdyby se měl vrátit Ladislav Krejčí z Bologni, Sparta už by Frýdka nejspíš k ničemu dalšímu nepřemlouvala.

Co se týče Dávida Hancka, můj osobní názor je takový, že kdyby za něj Sparta zaplatila 160 milionů, byla by šílená. Ostatně se k tomu patrně ani nechystá. Hledají se jiné cesty, údajně na bázi nabídky mimořádně vysokého podílu z Hanckova dalšího transferu, který by Fiorentina jednou mohla zinkasovat.

Ekonomickou situaci pochopitelně může pozměnit případný přestup Adama Hložka do Lipska nebo jinam, i tohle může úzce souviset s výsledným řešením případu Hancko.

Pokud mohu přidat osobní názor číslo 2: Alespoň půl sezony či spíš ještě jeden soutěžní ročník na Letné by vývoji Adama Hložka rozhodně neuškodil. Krátce před svými 18. narozeninami ještě opravdu nemá nikam naspěch.

Reklama

Doporučované