Hlavní obsah

Afghánistán pobouřila vražda známé novinářky a političky. Vyhrožovali jí smrtí

V Afghánistánu zastřelili známou televizní moderátorku Minu Mangalovou. Zabývala se ženskými právy i protitálibánskou politikou.Video: Eva Soukeníková , Reuters

 

Reklama

Afghánistán je na chvostu žebříčků dodržování ženských práv i bezpečnosti novinářů. Veřejnost tlačí na důkladné vyšetření vraždy.

Článek

Afghánistánem hýbe vražda známé televizní moderátorky a političky Miny Mangalové. Podle ministerstva vnitra Mangalovou zastřelili v Kábulu dva ozbrojení muži na motorkách, když šla do práce. Policie vraždu vyšetřuje, stále ale nezná motiv ani podezřelé. Na řádné vyšetření podle západních médií velmi tlačí afghánská veřejnost. Politici a aktivisté podle BBC upozorňují hlavně na možný motiv spojený s její agendou, tedy s ženskými právy a antitálibánskou politikou – hlasitě varovala před návratem hnutí Tálibán do vlády. V místním parlamentu Mangalová působila jako oficiální poradkyně kulturní komise.

Sama Mangalová dříve zveřejnila na svém facebookovém profilu, že jí chodí výhrůžky smrtí kvůli jejím postojům. Policie však podle BBC bere do úvahy i možné rodinné spory.

Nemůžu přestat plakat kvůli ztrátě této krásné duše. Měla silný hlas a zastávala se jím svých lidí. Ve svém facebookovém postu psala, že jí vyhrožují, ale že věří bohu, že silná žena není vystrašená ze smrti. Odpočívej v pokoji, Mino Mangalová.

Země je dlouhodobě nejhůře hodnocená z hlediska bezpečnosti novinářů i ženských práv. Reportéři bez hranic uvádějí, že rok 2018 byl vůbec nejčernějším pro tamní novináře od roku 2001, kdy padl tálibánský režim. Bylo zabito celkem 15 novinářů a pracovníků v médiích.

Na chvostu žebříčků je Afghánistán i co se týče ženských práv. Stále častěji se objevují případy útoků a znásilnění. Stanice Lemar TV, kde Manganová pracovala, volá po ochraně svých novinářek.

Reklama

Doporučované