Hlavní obsah

Akcie v USA prudce klesly, Dow Jones ztratil přes dvě procenta

Americká burza se prudce propadla, Dow Jonesův index ztratil přes dvě procenta.Video: Jan Marek, Reuters

 

Reklama

Americké akcie v pondělí večer prudce oslabily, v čele poklesu jsou především technologické a finanční podniky. Velkou měrou se na něm podílely technologická společnost Apple a banka Goldman Sachs.

Článek

„Apple ukazuje směr,“ uvedl analytik Randy Frederick ze společnosti Schwab. „Vždy, když se zdá, že má Apple z jakéhokoli důvodu potíže, panuje pocit, že to bude mít dopad také na další technologické podniky,“ dodal.

Akcie Applu ztratily pět procent. Můžou za to zřejmě firmy Lumentum Holdings a Japan Display, které dodávají firmě součástky pro její telefony iPhone. Obě zhoršily své výhledy.

Společnost Lumentum uvedla, že ji jeden z hlavních zákazníků požádal o snížení dodávek. Neupřesnila nicméně, zda je tímto zákazníkem právě Apple.

Podíly padly i bankám a průmyslu

A lehké pondělí neměla ani banka Goldman Sachs. Její akcie propadly poté, co agentura Bloomberg zveřejnila informace od malajsijské vlády. Ta má po investiční bance chtít zpět veškeré poplatky, které firmě zaplatila za zajištění transakcí souvisejících s problémovým státním fondem 1MDB.

Prudce dolů zamířily také akcie průmyslového konglomerátu General Electric (GE). Generální ředitel podniku Larry Culp v pondělí uvedl, že GE se potýká s nadměrným zadlužením a že kvůli jeho snížení musí urychleně prodat některá aktiva.

Obě jim všem vládnou

Obě události ovlivnily vývoj na všech amerických burzách. Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, ztratil 2,32 procenta, tedy více než 600 bodů. Širší index S&P 500 se snížil o 1,97 procenta a index technologického trhu Nasdaq Composite klesl dokonce o 2,78 procenta.

Opačně to pak vypadalo na devizovém trhu, kde se dolar vyšplhal až na 16měsíční maximum vůči koši předních měn. Těžil z vyhlídek na zvyšování úrokových sazeb ve Spojených státech i z politických rizik v Evropě.

Euro vůči dolaru vykazovalo kolem 22 hodin středoevropského času pokles o procento na 1,1220 USD, britská libra ztrácela zhruba 0,9 procenta na 1,2850 USD. Investoři mají obavy z rozpočtového sporu mezi italskou vládou a Evropskou komisí i z možnosti odchodu Británie z Evropské unie bez dosažení vzájemné dohody.

Reklama

Doporučované