Hlavní obsah

Al-Džazíra suspendovala dva novináře kvůli zavádějící reportáži o holokaustu

Video se zavádějícími informacemi o holokaustu bylo ze sítě staženo.Video: Daniela Kučerová, Reuters

 

Reklama

Arabská televizní stanice Al-Džazíra, sídlící v Kataru, suspendovala dva své novináře. Důvodem byla jejich reportáž obsahující zavádějící informace o holokaustu. Ta byla krátce po zveřejnění odstraněna.

Článek

Al-Džazíra se suspendovanými novináři zahájila disciplinární řízení. Video dezinterpretující holokaust bylo obratem z webových stránek a sociálních médií odstraněno. Katarská síť to ve svém prohlášení uvedla v neděli. „Video zveřejněné na arabské platformě Al-Džazíra AJ+ porušilo redakční standardy,” uvedla katarská síť, která je mateřskou společností Aljazeera.com. Yaser Bishr, výkonný ředitel digitální divize společnosti Al-Džazíra, prohlásil, že „síť zcela odsuzuje urážlivý obsah a takový obsah by netoleroval na žádné z platforem“. V e-mailu odeslaném zaměstnancům také oznámil, že se chystá školení, po němž budou schopni lépe pracovat se zkreslenými a citlivými informacemi.

Dle oficiálních stránek Al-Džazíry zveřejněné video zkreslovalo rozsah holokaustu a „přijalo báchorky” o zabití šesti milionů Židů nacisty. Dima Khatib, výkonný ředitel AJ+, ve svém prohlášení uvedl, že video bylo vytvořeno bez potřebného dohledu. Oznámil také revizi pracovních postupů v AJ+, aby zajistil, že veškerý obsah projde řádnými redakčními kanály. Zároveň vyzval všechny redaktory AJ+ a novináře, aby dodržovali redakční hodnoty. „Al-Džazíra nadále dodržuje žurnalistické hodnoty čestnosti, odvahy, spravedlnosti, rovnováhy, nezávislosti, důvěryhodnosti a rozmanitosti. Síť ve všech společnostech navíc uznává rozmanitost všech ras, kultur, přesvědčení a jejich hodnoty a vnitřní individuality,” uvedli dále ve svém prohlášení, ve kterém došlo i k uznání a nápravě chyby ve svém redakčním obsahu.

Podle serveru The Times of Israel novinářka Muna Hawwaová ve videu řekla, že „Izrael je největším vítězem holokaustu a užívá stejná nacistická odůvodnění jako odrazový můstek pro rasové očištění a zničení Palestinců”. Přestože Bishr oficiálně jména dvou suspendovaných novinářů neuvedl, nevládní organizace Middle East Media Research Institute (MEMRI) pořídila překlad původního znění videa, ve kterém se objevila i Muna Hawwaová.

V sobotu izraelské ministerstvo zahraničních věcí v reakci uvedlo, že video podněcuje mladé Araby k nenávisti vůči Izraeli a Židům. „Tato verze výkladu holokaustu Al-Džazíry je nejhorším druhem zhoubného zla,” uvedl dle serveru The Times of Israel ministr zahraničních věcí.

Reklama

Související témata:

Doporučované