Hlavní obsah

Alabama schválila chemickou kastraci pedofilů

Chemické utlumení sexuálních pudů pro pedofily schválili v Alabamě.Video: Reuters

 

Reklama

Ve státě Alabama byl schválen zákon, podle něhož budou muset odsouzenci za sexuální činy na dětech mladších třinácti let měsíc před svým propuštěním brát léky na utlumení sexuální potence. Terapii si navíc budou muset sami platit.

Článek

Příslušný zákon již podle televize CNN podepsala alabamská guvernérka Kay Iveyová. „Tento zákon je krok k ochraně dětí v Alabamě,“ řekla republikánská guvernérka o právním předpisu, který v květnu schválili alabamští zákonodárci.

O případném ukončení terapie, které se nepřesně říká chemická kastrace, bude v každém případě zvlášť rozhodovat soud. Pokud usvědčený násilník léčbu odmítne, případně ji sám přeruší, bude mu hrozit návrat za mříže.

Chemické utlumení sexuálních pudů, kterého se dosahuje pomocí tablet či injekcí, není trvalé, v případě vysazení léků se sexuální potence obnoví.

Vynucenou chemickou kastraci kritici vnímají jako porušení lidských práv, i tak ji ale několik států USA do svého právního řádu zaneslo.

Takzvaná chemická kastrace je všeobecně kontroverzní téma. Kritici ji mají za porušování lidských práv. „Rozvíjí to témata ohledně nedobrovolné medické léčby, je to kruté a neobvyklé a vrací nás to do temných dob,” řekl americké CNN Randal Marshall, ředitel Amerického svazu pro občanské svobody (American Civil Liberties Union) v reakci na schválenou legislativu.

V roce 2016 prošel kastrační zákon v Indonésii. Trestají se tak usvědčení pedofilové. Jižní Korea stejný zákon schválila v roce 2011. V Polsku je legislativa schválena od roku 2010.

V České republice mohou soudy deviantům nařídit ochrannou sexuologickou léčbu. Pokud se pro to sami rozhodnou, mohou lidé se specifickými sexuálními poruchami podstoupit vedle chemické i chirurgickou kastraci.

Reklama

Doporučované