Hlavní obsah

Alkohol a cigarety nejspíš zdraží: půl litru tvrdého o 10 korun, cigarety nejméně o 5 korun. Sněmovna podpořila zvýšení daní

Foto: Shutterstock, Shutterstock.com

Sněmovna podpořila daňový balíček. Do státního rozpočtu by měl přinést zhruba 10 miliard korun ročně.

Reklama

Spotřební daně z lihu, cigaret a dalších tabákových výrobků se zřejmě zvýší. Piva a vína se změny nedotknou.

Článek

Sněmovna dnes v úvodním kole podpořila vládní daňový balíček, který zvyšuje některé daně – kromě lihu a cigaret například taky z hazardních her.

V případě půllitrové lahve 40procentního alkoholu vzroste spotřební daň z nynějších 57 korun na 64,50 Kč. Unie výrobců lihovin již dříve uvedla, že v takovém případě by lahev alkoholu zdražila o 9,10 Kč.

Spotřební daně z cigaret a tabáku, včetně zahřívaného, by měly podle návrhu stoupnout příští rok zhruba o deset procent. Podle ministerstva financí bude růst u minimální sazby 5,4 koruny na krabičku cigaret, tabákové firmy ale předpokládají zvýšení daňové zátěže na krabičku o 12 až 13 korun.

Piva ani vína se zvýšení sazeb netýká.

Nižší dostupnost návykových látek

Jako hlavní cíl předkladatelé uvádějí omezení dostupnosti cigaret a alkoholu.

U vyšší daně na cigarety a další tabákové výrobky odhaduje vláda celoroční přínos pro příští rok až 7,7 miliardy korun, pro rok 2021 až 9,2 miliardy korun. Vyšší daň z lihu by měla ročně vynést navíc kolem jedné miliardy korun.

Balíček by tak měl veřejným rozpočtům přinést podle propočtu ministerstva financí v letech 2020 a 2021 každoročně přes deset miliard korun.

Balíček také zvyšuje poplatek za vklad do katastru nemovitostí z nynějších 1 000 korun na 2 000 korun.

Dnešní krok neznamená schválení balíčku, ale jen jeho posunutí do projednávání v rozpočtovém výboru.

Reklama

Doporučované