Hlavní obsah

Američané se vůči Evropě přestali chovat jako spojenci, říká italský politolog

Je to ještě spojenec? Některé kroky Donalda Trumpa v Evropě vyvolávají pozdvižení.Video: RFE/RL, AP, Reuters, Seznam Zprávy

 

Reklama

Spojené státy začaly uplatňovat cla na dovoz oceli a hliníku ze spojeneckých zemí. Experti hodnotí Trumpovo rozhodnutí jako nepřátelský akt, cla totiž ani nejsou důsledkem žádné ekonomické krize.

Článek

Americký prezident Donald Trump se zúčastnil summitu ekonomicky nejvyspělejších zemí G7 v Kanadě, kde pak dodatečně odvolal svou podporu závěrečného prohlášení. Údajným důvodem Trumpova odvolání, které americký prezident zveřejnil na Twitteru, byla prohlášení kanadského premiéra Justina Trudeaua na tiskové konferenci, která se konala po Trumpově odjezdu a která prý neodpovídala tomu, jak jednání skutečně probíhala.

Během dvoudenního summitu G7 se potvrdil zásadní rozkol mezi mocnostmi kvůli tomu, že Spojené státy začaly uplatňovat cla na dovoz oceli a hliníku ze spojeneckých zemí. Kancléřka Angela Merkelová na to reagovala tím, že Evropská unie přijme podobná protiopatření.

„Prezident Trump se přestal vůči Evropě chovat jako spojenec,” říká italský politolog Riccardo Alcaro. „Spojené státy se teď snaží Evropany ponížit, když zavedly dovozní cla - to je vůči spojencům vlastně nepřátelský akt, který není vyvolán žádnými ekonomickými problémy Spojených států. A také rozpory ohledně Íránu jsou velmi vážné. V tomto případě se dá říct, že Donald Trump a jeho administrativa vzkazuje Evropanům, že je potrestá za to, když budou dodržovat smlouvu, kterou společně s USA a Íránem podepsali. Myslím, že to je budíček pro Evropu, aby si vybudovala svou vlastní silnou zahraniční a bezpečnostní politiku,” říká italský politolog.

„Ale nevím, jestli jsou na to Evropané připraveni. Problém je, že Evropané mají za sebou 70letou minulost, kdy Evropa Spojené státy následovala jako svého lídra. Během té doby bylo pro Evropu výhodné se nechat Spojenými státy vést. A teď je tu otázka, zda je Evropa schopná se změnit? Jestli je schopná přestat spoléhat na americkou vojenskou ochranu,” dodává Riccardo Alcaro.

Reklama

Doporučované