Hlavní obsah

Americká ekonomika roste nejrychleji od roku 2014, podle Trumpa za to může jeho politika

Největší ekonomika světa je na cestě k dosažení tříprocentního ročního růstu.Video: AP

 

Reklama

Ekonomický růst Spojených států zrychlil na 4,1 procenta za druhé čtvrtletí letošního roku. Podle prezidenta Donalda Trumpa za to může jeho obchodní politika. Analytici předpokládají, že se Trumpova obchodní strategie negativně promítne do druhého pololetí.

Článek

Růst ekonomiky Spojených států ve druhém čtvrtletí zrychlil na 4,1 procenta z 2,2 procenta v prvním kvartálu. Dosáhl tak nejprudšího tempa za téměř čtyři roky. Vyplývá to z rychlého odhadu, který zveřejnilo americké ministerstvo obchodu. Největší ekonomika světa je tak na cestě k dosažení tříprocentního ročního růstu, který si stanovila za cíl administrativa prezidenta Donalda Trumpa. Ten údaje přivítal a předpověděl, že americká ekonomika bude nadále dosahovat dobrých výsledků.

Trump v reakci na zveřejněná data rovněž uvedl, že příznivý vývoj ekonomiky potvrzuje správnost jeho politiky. Poukázal na svou daňovou reformu, omezování regulace a kroky v oblasti mezinárodního obchodu. Také prohlásil, že celý svět hledí na ekonomiku USA se závistí.

Odhad hospodářského růstu za druhé čtvrtletí je v souladu s očekáváním analytiků, kterých se dotazovala agentura Reuters. Tempo růstu za první kvartál ministerstvo zpřesnilo směrem vzhůru z dříve ohlášených 2 procent. Růst za celý loňský rok ministerstvo naopak revidovalo směrem dolů, a to na 2,2 procenta z 2,3 procenta.

Američtí spotřebitelé ve druhém čtvrtletí zvýšili výdaje, zatímco zemědělci urychlovali dodávky sójových bobů do Číny před červencovým zavedením nových cel. Ekonomika těžila i z růstu vládních výdajů.

Washington začal 6. července uplatňovat cla ve výši 25 procent na import čínského zboží v hodnotě 34 miliard dolarů (více než 748 miliard Kč) ročně. Peking na to reagoval protiopatřením ve stejném rozsahu. Terčem čínských cel se staly mimo jiné sójové boby a další zemědělské produkty z USA.

„Vypadá to, že hrozba obchodní války ve druhém čtvrtletí paradoxně podpořila ekonomickou aktivitu,” uvedla ekonomka Michelle Girardová ze společnosti NatWest Market. Analytici se nicméně obávají, že ve druhé polovině roku by Trumpova obchodní politika mohla mít na americkou ekonomiku negativní dopad.

Trump letos kromě cel na vybrané čínské zboží uvalil také cla na ocel a hliník. Ta vedla k odvetným opatřením ze strany hlavních obchodních partnerů USA, včetně Evropské unie, Kanady, Mexika a Číny. Tento týden nicméně Spojené státy a Evropská unie dosáhly dohody, že budou pracovat na odbourávání obchodních bariér.

Americkou ekonomiku by podle analytiků měly i ve zbytku letošního roku podporovat silné spotřebitelské výdaje, které se na ekonomické aktivitě v USA podílejí více než dvěma třetinami. Ve druhém čtvrtletí růst spotřebitelských výdajů zrychlil na čtyři procenta z 0,5 procenta v prvním kvartálu. Podporují ho nižší daně a příznivé podmínky na trhu práce.

Ekonom Mark Zandi ze společnosti Moody's Analytics předpověděl, že růst americké ekonomiky v celém letošním roce dosáhne tří procent. V příštím roce očekává relativně mírné zvolnění tempa růstu na 2,6 procenta, v roce 2020 by ale růst měl podle něj zpomalit až na 0,9 procenta. „Růst, který teď vidíme, není udržitelný,” prohlásil Zandi.

Reklama

Související témata:

Doporučované