Hlavní obsah

Americká zpráva o lidských právech kritizuje Rusko i Čínu. Česku vyčítá výroky Zemana i segregaci Romů

Foto: Profimedia

K segregaci romských dětí dochází podle zprávy amerického ministerstva zahraničí už na základní škole (ilustrační foto).

Reklama

Americké ministerstvo zahraničí vydalo zprávu o stavu lidských práv ve světě. Nejhůře dopadla Čína, Rusko či KLDR. Česká republika sklidila kritiku hlavně za vzdělávání romských dětí a výroky prezidenta Zemana.

Článek

V nové zprávě o stavu lidských práv v roce 2017, kterou vydalo americké ministerstvo zahraničí, se nejhůře umístila Čína, Rusko, Írán a Severní Korea. Jejich vlády jsou podle zprávy „silami nestability“ ve světě. O České republice se pak zpráva zmiňuje v souvislosti se sociálně znevýhodněnou romskou menšinou a výroky Miloše Zemana ohledně islámu.

Pověřený ministr zahraničí USA John Sullivan ve zprávě dále kritizuje Sýrii, Turecko, Barmu (Myanmar) a Venezuelu.

Segregace Romů probíhá už na základních školách

Zpráva o stavu v České republice zmiňuje velké množství romských dětí, které jsou posílány do praktických a speciálních škol. V důsledku toho jsou podle zprávy segregovány do podprůměrného systému vzdělávání.

Kromě toho zpráva také hovoří o tom, že ačkoliv vláda veřejně odsoudila protiislámskou rétoriku, prezident Miloš Zeman islám nadále kritizuje. Vloni pronesl, že islám je podle něj „náboženství smrti a islámské anticivilizace“.

Podle zprávy v Česku dochází také k občasné šikaně odborářů. Ti jsou prý více než ostatní pod drobnohledem nadřízených, kteří hodnotí kvalitu jejich práce. Jsou také častěji disciplinovaní a je jim snižována mzda pouze na základě jejich odborové činnosti.

Korea propadla ve všech bodech

Čína si vysloužila kritiku za zneužívání policejních složek k zatýkání protivládních aktivistů a narušování svobody slova, tisku, shromažďování a náboženství. V souvislosti s tím se zmiňují represe vůči muslimským Ujgurům a Tibeťanům.

V Rusku pak podle zprávy dochází k jasnému porušování práv LGBT komunity, a to především v Čečensku. Mezi nejhorší přečiny jsou řazeny politické vraždy, mučení či nedostatek nezávislého soudnictví.

Severokorejský režim se pak podle ministerstva dopouští porušování lidských práv takřka ve všech možných kategoriích.

Skutečný obraz porušování práv

Podle německé veřejnoprávní televize Deutsche Welle je každoroční zpráva o lidských právech ministerstva zahraničí jednou z nejobsáhlejších na světě. Hodnotí situaci v oboru lidských práv ve více než 200 zemí světa.

Kritiku však letošní zpráva sklidila od neziskové organizace Amnesty International (AI). Trumpův kabinet podle AI opustil prioritu lidskoprávních problémů ve světové diplomacii. Organizace také kritizuje jazyk, který dokument ministerstva užívá.

Národní ředitelka advokacie a vztahů s vládou americké pobočky Amnesty International o zprávě uvedla: „Jsou opomíjeny klíčové pasáže týkající se sexuálních práv, práv žen a vyloučených menšin, a to společně s ignorováním přečinů proti lidským právům ze strany Turecka a Saúdské Arábie. To v nás vyvolává pochybnosti o tom, zda zpráva prezentuje skutečný obraz problematiky na celém světě,“ uvádí Joanne Lin z Amnesty International.

Mluvčí amerického ministerstva zahraničí tuto kritiku odmítá jako neopodstatněnou.

Reklama

Doporučované