Hlavní obsah

Na škole v Santa Fe střílel 17letý student, policie potvrdila deset mrtvých

V Texasu došlo ke střelbě na střední škole.Video: AP

 

Reklama

aktualizováno •

Ve škole v texaském Santa Fe došlo ke střelbě. Policie podle informací americké televizní stanice CBS zadržela dvě osoby, v obou případech má jít o studenty.

Článek

Deset lidí zastřelil v pátek na střední škole v Texasu 17letý mladík. Dalších deset osob utrpělo zranění, informoval texaský guvernér Greg Abbott. Podle policie je pachatelem student Dimitrios Pagourtzis, kterého brzy po činu zadržela. Kromě něj zatkla ještě jednoho podezřelého studenta. Podle houstonských policistů byly ve školním objektu a v jeho okolí nalezeny výbušniny. Policie obyvatele varovala před podezřelými předměty.

Pachatel v pátek ráno místního času pronikl do školy a zahájil palbu v jedné z jejích tříd. Mezi oběťmi jsou převážně studenti. Na místě bylo v době útoku několik příslušníků místní policie, kteří jsou ke škole přiděleni v rámci bezpečnosti. Jeden z příslušníků opětoval palbu, byl postřelen a je v nemocnici.

Ve vazbě je Dimitrios Pagourtzis, 17letý student, kterého policie podezřívá ze střelby. Údajný střelec se policii sám vzdal. Zadržená je i další osoba podezřelá z podílu na trestném činu, její totožnost ale policie nezveřejnila. Vyslýchána je i třetí osoba, která ale není zatím podezřelá a je na svobodě.

Zpravodaj ABC z místa uvedl, že policisté prohledali pachatelův dům v nedaleké obci Alvin, uvnitř údajně mohly být další výbušniny. Jako střelné zbraně použil pachatel pušku a revolver ráže 38, které patří jeho otci, upozornil guvernér Abbott.

Přítelkyně rodiny údajného střelce uvedla agentuře AP, že Pagourtzis dochází do školy v Santa Fe a je členem jejího fotbalového týmu. Je rovněž členem tanečního souboru při místním sboru řecké ortodoxní církve. Policie uvedla, že při prohlídce mobilu a počítače údajného střelce našla doznání k přípravě střelby a texty s myšlenkami na spáchání sebevraždy.

Podle houstonských policistů byly ve školním objektu a v jeho okolí nalezeny výbušniny. Policie obyvatele varovala před podezřelými předměty.

K incidentu došlo ve městě Santa Fe, které leží asi 50 kilometrů jihovýchodně od Houstonu. Policisté oblast uzavřeli a evakuovali školu i přilehlé objekty, pátrali po případných spolupachatelích. Části studentů se hned po zahájení střelby podařilo uprchnout do bezpečí.

Americký prezident Donald Trump i jeho manželka Melanie vyjádřili soustrast s oběťmi. Trump v projevu pro televizi ABC oznámil, že jeho vláda „je odhodlána udělat všechno, co může, aby ochránila naše studenty a držela zbraně daleko od rukou těch, kdo jsou hrozbou pro sebe samotné i pro ostatní“.

Podle americké televizní stanice CNN jde už o 22. střelbu na území školy v roce 2018. Americkou veřejností nejvíce rezonovala únorová střelba na střední škole ve floridském Parklandu, kde přišlo o život 17 lidí. Tragédie vyvolala debatu o posílení kontroly při prodeji zbraní.

Reklama

Doporučované