Hlavní obsah

Andrej Babiš se v boji s kůrovcem inspiroval Finskem, rád by v Česku aplikoval tamní zákon

Andrej Babiš se v boji s kůrovcem inspiroval ve Finsku.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Andrej Babiš při své dvoudenní návštěvě Finska mimo jiné zjišťoval, jak efektivně bojovat proti kůrovci, jenž trápí české lesy. Finové mají o boji se škůdcem vlastní zákon, kterým by se premiér v demisi rád inspiroval.

Článek

„Získal jsem informace. Mají to řešené zákonem. Důležité bylo hlavně navázat kontakty, jež budeme rozvíjet, a budeme se snažit aplikovat věci, které mají oni,“ řekl Andrej Babiš novinářům během návštěvy severské země. Finský zákon o boji s kůrovcem ale podle něj nebude v českých podmínkách snadné aplikovat.

Zejména kvůli rozdílným majetkovým poměrům. „Majitelů lesů jsou tady statisíce, někteří mají třeba les o dvou hektarech. Je to úplně něco jiného,“ uvedl Babiš. Lesy ve Finsku zaujímají přibližně tři čtvrtiny rozlohy země a jsou rozdrobené mezi více než 600 tisíc majitelů.

Přibližně polovina českých lesů patří státnímu podniku Lesy České republiky. Problém s kůrovcem se podle odborníků ale netýká jen Lesů ČR, na které padá hlavní vlna kritiky, ale všech vlastníků lesů hospodařících v obdobných podmínkách, a to i v sousedních zemích.

Reklama

Související témata:

Doporučované