Hlavní obsah

Praha zpřísňuje podmínky pro taxikáře. Někteří jdou ke zkoušce i čtyřicetkrát

Magistrát mění podmínky pro taxikáře.

Reklama

Některým taxikářům se třeba to, že nebudou moci mít u zkoušek mapu, nelíbí. Říkají, že primátorka Adriana Krnáčová zapomněla, v jaké době žije.

Článek

Pražský magistrát mění podmínky pro řidiče, kteří se budou chtít živit jako taxikáři. Nově bude pro ně podle připravené vyhlášky těžší získat oprávnění pro vykonávání činnosti.

Dneska jsou totiž běžné i takové případy, kdy žadatelé chodí na zkoušky bez toho, aniž by se na ně zvlášť připravili. Rekordmanem je řidič, který ani na 43. pokus neuspěl.

Podle vyhlášky, kterou již radě předložila primátorka Adriana Krnáčová (zatím nebyla podle mluvčího magistrátu Víta Hofmana schválena), by neúspěšní zájemci mohli zkoušku zopakovat nejdříve za tři měsíce. A když neprojdou ani podruhé, mohli by přijít až za dalších šest měsíců. Další novinkou je, že u zkoušek nebudou moct uchazeči používat mapu.

Taxikáři na to reagují slovy, že změna způsobí, že zájemců o tuto práci bude ještě méně.

„Prokázání znalosti města a právních předpisů upravujících tuto oblast, jako podmínka pro nabízení taxislužby v Praze, se tak přiblíží praxi obvyklé v řadě evropských velkoměst,“ stojí v materiálu, který Krnáčová předložila pražským radním.

Jak bude vypadat regulace taxislužby:

Video: Seznam Zprávy

Taxikáři se však přou, zda je právě tato změna správná. „V Praze máme osm tisíc ulic. Podle mě je zbytečné se je učit nazpaměť,“ říká majitel AAA Radiotaxi Jiří Kvasnička.

„Taxikáři měli navigace v 90. letech. Nevím, proč se vracet před 90. léta. Paní primátorka trošku zapomněla, ve které době žije,“ doplnil.

Ondřej Krátký – ředitel společnosti Liftago, která pomocí mobilní aplikace uživatelům umožňuje vybírat si z nabídek taxikářů v Praze, na to reaguje slovy, že právě v krizových situacích se ukáže zkušenost řidiče.

„Navigace velmi pomáhají ulehčit tu činnost, ale v těch kritických chvílích je ta zkušenost řidiče stále nezastupitelná. To aby nepanikařil a věděl, jestli má uhnout doleva nebo doprava, nebo jestli to objet přes magistrálu,” prohlásil Krátký.

Zájemci o práci taxikáře budou mít nyní také méně času na samotný test. Místo hodiny a půl ho budou muset zvládnout za osmdesát minut. Kvůli nárůstu počtu cizinců, kteří se v poslední době ke zkouškám hlásili, bude navíc nově testování probíhat jen v češtině.

„Pokud řidič nejenže nemluví anglicky a nezvládne mluvit ani česky, tak nemůže poskytovat dlouhodobě kvalitní službu,” souhlasí s novinkou Krátký z Liftaga.

Praha změnu vyhlášky připravila poté, co právě v hlavním městě taxikáři opakovaně protestovali a blokovali nejen v centru dopravu. Taxikářům například vadí, že společnost Uber zprostředkovává jízdy nelicencovaným řidičům, kteří nemají své vozy označené jako taxi.

Reklama

Doporučované