Hlavní obsah

Apollo 11 odstartovalo ze Žižkova. Show připomněla půl století od přistání na Měsíci

Saturn V znovu startuje: Velkolepá show na Žižkovské věži připomíná 50. výročí od přistání člověka na Měsíci.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Proměna pražské Žižkovské věže v raketu Saturn V. Právě ta před půl stoletím vynesla lunární modul Apollo 11 k Měsíci. 50 let poté tuto událost připomněla velkolepá show v centru metropole. Účastníkům happeningu s názvem Moon 50 nabízí videomapping vzlet nosné rakety s přesnou zvukovou kulisou a kouřem tak, aby co nejvěrněji připomínal historickou událost.

Článek

Akce mapuje celou vesmírnou misi – tedy start rakety, pobyt astronautů na Měsíci i samotné přistání zpátky na Zemi. Je doplněná bohatým doprovodným programem, ten začal už před šestou večer.

„Začínáme projekcí filmu Poslední let Petra Ginze, což je taková historická česká stopa do vesmíru. V 19 hodin bude talk show Jakuba Koháka s různými významnými osobnostmi české astronautiky a ta hlavní show začne po desáté hodině a v tom čase 22:17, což je na minutu přesně padesát let od přistání člověka na Měsíci, uvidíme raketu Saturn V se vším všudy,“ přibližuje jeden z organizátorů Marek Vocel celý program večerní show na Žižkovské věži.

Kdo by obří vzpomínkovou akci zmeškal v sobotu 20. července, může se k Žižkovské věži vydat i v neděli, to raketa odstartuje ještě jednou, ve stejném čase.

Rozhovor v Letním ránu TV Seznam s organizátory akce Moon 50:

Rozhovor v Letním ránu TV Seznam s organizátory akce Moon 50.Video: Seznam Zprávy

Autorem celé myšlenky na připomenutí prvního vystoupení člověka na Měsíci je Filip Liška. Seznamu popsal, proč se rozhodl akci této velikosti uspořádat.

„Začalo to takovým drobným krokem, kdy jsme se švagrem stavěli model Saturnu V z lega a říkali jsme, jak si vlastně představit tu velikost a právě Žižkovská věž svým vzhledem raketu připomíná obecně. Ale velmi zajímavý moment byl, že ty boční šedé tubusy jsou stejně velké, jako byla originální raketa Saturn V. Tak jsme si říkali, bude 50. výročí, pojďme něco připravit,” popisuje, proč si pro ztvárnění této historické události vybral právě žižkovský televizní vysílač.

Téměř bez paliva

25. května 1961 ve svém projevu americký prezident John F. Kennedy představil ambiciózní plán. Do konce dekády měli američtí kosmonauti dosáhnout Měsíce a bezpečně se vrátit na Zemi. Po několika předchozích nezdarech se o splnění této mety pokusili tři kosmonauti – Neil Armstrong, Buzz Aldrin a Michael Collins.

Raketa Saturn V, která nesla lunární modul Apollo 11, odstartovala z Kennedyho vesmírného střediska 16. července 1969. O 4 dny později bylo jasné, že tentokrát bude mise úspěšná. 20. července přistál modul se dvěma kosmonauty na Měsíci.

Zatímco cesta byla poměrně klidná, samotné dosednutí modulu na povrch Měsíce bylo naopak velmi dramatické – v momentě přistání totiž v nádržích zbývalo paliva jen na posledních 30 sekund.

Několik hodin po přistání z modulu vystoupil nejprve Neil Armstrong a následně i Buzz Aldrin. První jmenovaný tehdy pronesl památnou větu „Je to malý krok pro člověka, ale obrovský skok pro celé lidstvo.”

Kosmonauti na Měsíci strávili dvě a půl hodiny, zkoušeli, jak je možné se na něm pohybovat, fotili, sbírali materiály – jako kameny a další vzorky z měsíčního povrchu. Poté se v modulu vrátili na měsíční oběžnou dráhu zpět k velitelské lodi Columbia, kde čekal Michael Collins. Zpět na Zemi dorazili 24. července a nejen pro Ameriku, ale pro celý svět se stali hrdiny.

Reklama

Související témata:

Doporučované