Hlavní obsah

Argentinský senát odmítl návrh na legalizaci interrupcí

Argentinský senát zamítl legalizaci interrupcí.Video: AP

 

Reklama

Argentinský senát zamítl návrh zákona, který měl zlegalizovat interrupce do čtrnáctého týdne těhotenství. Z 69 senátorů přítomných hlasování se jich proti zákonu vyslovilo osmatřicet. Informoval o tom server BBC.

Článek

Přerušení těhotenství tak v Argentině zůstává legální pouze v případech, kdy k početí dojde znásilněním, a v případech, kdy je ohroženo zdraví matky.

Zastánci zákona se o legalizaci potratů i mimo výše zmíněné situace zasazují už několik let. Jejich snažení dodal naději prezident Mauricio Macri. Přestože sám patří mezi odpůrce návrhu, doporučil zákonodárcům, aby ho projednali.

Zákon už dříve prošel argentinským parlamentem a Marci uvedl, že v případě schválení senátem ho podepíše.

Změna legislativy bude moci být znovu navržena za rok.

Během jednání zákonodárců se před argentinským parlamentem sešly stovky demonstrantů z obou táborů. Proti snaze o prosazení nového zákonu v Argentině zbrojí zejména početné náboženské skupiny, přibližně 66 procent Argentinců je katolického vyznání, ale také někteří lékaři, kteří podle svých slov odmítají ukončovat lidské životy.

Na druhé straně pak stojí organizace Národní kampaň za právo na legální, bezpečný a bezplatný potrat. Ta se od roku 2005 podílela na celkem sedmi návrzích zákona o legalizaci interrupcí.

Podle nich skutečnost, že potraty zůstávají mimo zákon, často staví ženy do zoufalé situace.

Podle serveru The State v Argentině každoročně podstoupí nelegální interrupci až půl milionu žen. Desítky tisíc z nich jsou následně kvůli neúspěšným pokusům nebo neprofesionálnímu provedení zákroku hospitalizovány. Jen v roce 2016 podle serveru v jihoamerické zemi na následky spojené s potratem zemřelo 43 žen.

Reklama

Doporučované