Hlavní obsah

Armáda zablokovala venezuelský parlament. Poslanci budou zasedat jinde, podle Guaidóa i na ulici

Guaidó oznámil, že se nenechá zastrašit.Video: Tereza Brhelová, AP, Reuters

 

Reklama

Politický boj mezi současným prezidentem Venezuely Nicolásem Madurem a šéfem opozice Juanem Guaidém se stupňuje. Armáda zabránila opozici zasedat v budově Národního shromáždění. Soud navíc obvinil některé poslance z velezrady.

Článek

Venezuelské bezpečnostní složky v úterý zablokovaly opozičním poslancům vstup do parlamentu, jehož předseda Juan Guaidó se pokouší sesadit autoritářského prezidenta Nicoláse Madura. Madurův režim minulý týden zesílil pronásledování opozičních poslanců a zadržel místopředsedu parlamentu. Nejvyšší soud v úterý obvinil z velezrady další čtyři poslance. Guaidó na akci bezpečnostních složek reagoval slovy, že se poslanci nenechají zastrašit.

Maskovaní agenti tajné služby Sebin s automatickými puškami v rukou spolu s příslušníky armády a policie zatarasili vstup do Národního shromáždění (AN), které je jediným centrálním orgánem v zemi snažícím se vzdorovat Madurovu režimu. Poslancům domáhajícím se vstupu uniformovaní muži sdělili, že budova zůstane uzavřena kvůli pátrání po bombě.

„Tohle celé je součást snahy zabránit Národnímu shromáždění v práci,“ řekl agentuře Reuters poslanec Juan Pablo Guanipa. Zákonodárci se podle listu El Nacional rozhodli, že zasedání uspořádají na náhradním místě. Zasedání se podle agentury AP uskuteční hned ve středu.

Maduro se dlouhodobě snaží parlament paralyzovat a loni některé jeho pravomoci převzalo ústavodárné shromáždění složené z prezidentových stoupenců. Právě tento sbor minulý týden zbavil skupinu poslanců imunity kvůli jejich účasti na protivládních protestech, jejichž prostřednictvím chce opozice přimět Madura k odchodu. Režim ve středu zadržel místopředsedu parlamentu Édgara Zambrana, o jehož osudu nemají blízcí žádné zprávy. Právě o pronásledování svých kolegů měli v úterý poslanci debatovat.

Zároveň se zásahem bezpečnostních složek oznámil nejvyšší soud, že vznesl obvinění z velezrady proti čtyřem opozičním poslancům, kteří podpořili Guaidóovu výzvu k demonstracím za sesazení Madura. Soud také požádal ústavodárné shromáždění, aby politiky zbavilo imunity. Kvůli podobným obviněním již přišlo o poslaneckou ochranu deset opozičních zákonodárců, z toho sedm minulý týden.

Opoziční poslanci označují rozhodnutí soudu za plnění „nelegitimního příkazu diktátora“ Madura. Sám Guaidó, který přišel o imunitu již začátkem dubna, opakuje, že podobné kroky opozici nezastraší.

„Zasedání se budou konat, budeme se snažit dostat do Národního shromáždění, a když budeme muset zasedat na ulici, uděláme to. Ale budova Národního shromáždění patří parlamentu, Venezuelanům a nevzdáme se ho,“ řekl agentuře AP v reakci na zablokování vstupu do budovy.

„Snaží se vzít legislativní moc jako rukojmí, zatímco diktátor se opevňuje v paláci, v němž by neměl být, a podezírá všechny ve svém okolí. Dnes znovu ukázal svůj strach z legitimity AN,“ napsal Guaidó na Twitter v reakci na úterní dění.

Muž uznávaný více než padesátkou zemí za prozatímního prezidenta v neděli Madura obvinil, že se ve snaze umlčet opozici uchýlil ke „státnímu terorismu“ a cíleně mezi lidmi rozsévá strach. Socialistický vůdce označuje opoziční akce za snahu o puč řízenou ze zahraničí a hrozí svým oponentům vězením.

Reklama

Doporučované