Hlavní obsah

Asi vás to překvapí, ale s Ruskem to jde dobře, uvedl americký diplomat

Svět bez obalu: Asi vás to překvapí, ale ohledně míru v Afghánistánu teď velmi dobře spolupracujeme s Ruskem, uvedl americký diplomat.Video: RFE/RL

 

Reklama

Zvláštní vyslanec Spojených států pro Afghánistán Zalmaj Chalilzad tvrdí, že spolupráce s Kremlem v oblasti je velmi dobrá. A dále také, že USA ani po stažení amerických vojáků Afghánistán neopustí.

Článek

Chalilzad, který z Afghánistánu pochází, v rozhovoru pro Rádio Svobodná Evropa uvedl, že o Afghánistánu pravidelně diskutuje se Zamirem Kabulovem, zvláštním zástupcem prezidenta Vladimira Putina.

„Možná vás překvapí, že Rusko a USA při prosazování míru v Afghánistánu teď dobře spolupracují. S mým protějškem – ruským velvyslancem Zamirem Kabulovovem – pravidelně o Afghánistánu diskutujeme,“ uvedl Zalmaj Chalilzad.

Velkou hrozbu pro celý region i nadále představuje takzvaný Islámský stát (zkráceně též Daeš). „Tálibán proti těmto extremistům bojuje. Jsou to jejich nepřátelé. I afghánská vláda bojuje proti Islámskému státu a považuje ho za hrozbu. Pokud by tedy nastal mír a Tálibán a vláda by začaly proti Daeš společně bojovat, tak by byl Afghánistán silnější a mohl by svůj boj proti těmto extrémistům lépe zvládnout,“ domnívá se americký vyslanec.

Celý rozhovor si můžete pustit v úvodním videu. Další reportáže z produkce Rádia Svobodná Evropa najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Související témata:

Doporučované