Hlavní obsah

Ať si ČEZ nechá Počerady a zruší opční program, vzkazuje dlouholetý „rebel“ ČEZu

Rozhovor s nejznámějším minoritním akcionářem ČEZ Michalem Šnobrem.Video: Petra Krmelová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Čistý zisk společnosti ČEZ klesl za první tři čtvrtletí letošního roku o 45 procent na 9,1 miliardy korun. Největší energetická firma v Česku, v níž 70 procent akcií drží stát, utržila od začátku roku 129,3 miliard korun.

Článek

Letošní zisk ČEZu bude rekordně nízké číslo, předpokládá minoritní akcionář firmy a letitý kritik současného vedení polostátní firmy Michal Šnobr. Za 13 až 14 miliardami korun vidí především nízké ceny elektřiny, které začaly padat v roce 2013.

ČEZ už oznámil, že se mu podařilo pro příští roky udat elektřinu výhodněji. Na rok 2019 už prodal přes 84 % výroby elektřiny za 35,8 EUR/MWh. Na rok 2020 má prodáno přes 56 % výroby.

ČEZ také na Šnobrův popud na 30. listopad svolává mimořádnou valnou hromadu. Půjde o první valnou hromadu v historii svolanou na žádost menšinového akcionáře.

„Očekáváme, že se bude probírat strategie společnosti, chceme se bavit o budoucnosti jaderné energetiky, zda by do ní ČEZ měl investovat," vysvětluje Michal Šnobr a dodává: „Chceme zrušit opční motivační program, který podle nás nefunguje – navrhneme na valné hromadě, budeme čekat, jak se vyjádří hlavní akcionář – vláda, český stát zastoupený Ministerstvem financí, předložíme řadu dokumentů, zároveň chceme zaúkolovat dozorčí radu, aby předložila nový motivační program pro vedení firmy – ten má fungovat, že management je na stejné lodi s akcionáři, když akcionáři vydělávají, manažeři mají větší odměny – a to bohužel dlouhodobě nefunguje.“

Minoritní akcionáři se také chtějí bavit o osudu hnědouhelné elektrárny Počerady, kterou se ČEZ již jednou snažil prodat. „A do konce roku 2019 se musí vyjádřit, jestli tu elektrárnu definitivně prodá, ano či ne – myslíme si, že by si ji měl ponechat už jen z toho důvodu, že ten energetický mix je nejistý, teď ČEZ mluví o odkladu tendru na jaderné elektrárny, mluví se o prodloužení životnosti Dukovan, tak minimálně to území, na kterém stojí ta elektrárna, má z pohledu strategického velký význam pro ČR a my se velmi obáváme, aby toto aktivum nebylo prodáno pod cenou“, uzavírá „rebel“ ČEZu.

Reklama

Doporučované