Hlavní obsah

Až 15 tisíc případů rakoviny spojují v Kalifornii s vodou z kohoutku

Voda z vodovodu v Kalifornii obsahovala karcinogenní látky.Video: Filip Kalčák, Youtube.com

 

Reklama

Nová americká studie zjišťuje, jaké zdravotní důsledky může mít celoživotní konzumace vody z vodovodu. Výsledky dokazují, že obsahuje karcinogenní látky a zásadně zvyšuje riziko rakoviny.

Článek

Vědci z Environmental Working Group v rozsáhlé studii, kterou publikovali v časopise Environmental Health, sesbírali celkem 2737 vzorků kalifornských vodovodních systémů napříč celou zemí. Ve studii vzorky rozdělili do čtyř skupin podle rizikovosti, od neškodných po ty, které zásadně zvyšují riziko vzniku rakoviny. Více než 500 vzorků bylo vyhodnoceno jako vysoce rizikových.

Ve vodě se objevily stopy arzenu, šestimocného chromu i radioaktivní částice uranu a radia. Podle vědců by celoživotní konzumace této kapaliny sama o sobě mohla způsobit téměř pět tisíc případů onemocnění rakovinou a více než u trojnásobku osob přispět k propuknutí této nemoci.

Nejvíce rizikovými byly vyhodnoceny převážně vodovodní systémy, které zásobují méně než 10 tisíc obyvatel. Ty z ekonomických důvodů nedisponují dostatečnými prostředky ke kompletnímu vyčištění vody, tudíž jsou náchylnější ke kontaminaci. Karcinogenní látky byly však nalezeny i v řadě větších vodovodních systémů.

Bezesporu největším rizikem pro konzumenty je přítomnnost arzenu ve vodě. Ten je přitom už v malých dávkách vysoce karcinogenní a podle studie může tento prvek souviset s více než 47 % případů rakoviny v Kalifornii. Do vody se dostává nejen přirozenými geologickými procesy, nýbrž také v důsledku průmyslového využití tohoto prvku. S celou třetinou případů pak mohou mít údajnou souvislost chemikálie související s využítím dezinfekcí a zemědělských prostředků.

Dalších 16 % je přičítáno karcinogenním sloučeninám šestimocného chromu. Jedná se především o chromany a dichromany nacházející se v půdě nebo v chromově žlutých nátěrech. Podstatný je i fakt, že se velmi často tyto prvky vyskytují ve vodovodních systémech společně, čímž se jejich škodlivost pro lidský organismus ještě zvyšuje.

USA jsou přitom jednou ze zemí, ve které je výskyt rakoviny ve světě nejčastější. Podle CNN je tato nemoc v průběhu života diagnostikována až takřka dvěma pětinám obyvatel. Vědci však dodávají, že proti těmto látkám se mohou obyvatelé velmi snadno bránit. Ve většině případů stačí vodu před konzumací přefiltrovat, proto Kaliforňanům doporučují, aby si pořídili certifikované filtry do svých domácností.

Přestože je tato studie specifickou pouze pro území Kalifornie, členové Environmental Working Group ji považují za zásadní krok v kontrole a zjišťování kvality vod ve vodovodních systémech po celé USA a věří, že přispěje ke snížení případů rakoviny u amerických obyvatel.

Reklama

Související témata:

Doporučované