Hlavní obsah

Až 30 tisíc lidí bez práce a akcie skoro na desetiletém minimu, varují odborníci před fúzí Commerzbank a Deutsche Bank

Ilustrační fotografie.

Reklama

Dvě největší německé banky v neděli potvrdily jednání o možném spojení – i přesto k němu podle nich nemusí dojít. Podle finančních analytiků je k tomu nutí nelehká ekonomická situace obou z nich. Proti finančnímu strádání by v případě fúze mohlo vykročit uvolnění až 30 tisíc pracovních míst. Obavy potvrzují i německé odbory. Zbylí zaměstnanci by se prý ale nemuseli bát, že by vláda nechala vzniklý kolos při případné krizi padnout. Hodnoty akcií by nicméně klesly.

Článek

Deutsche Bank je největší bankou v Německu, a pokud by se spojila s druhou největší Commerzbank, vznikla by podle agentury Reuters zřejmě třetí největší banka v Evropě za britskou HSBC a francouzskou BNP Paribas.

Odbory varují: až 30 tisíc lidí přijde o práci. Odborníci vysvětlují

Obě německé banky měly koncem loňského roku dohromady více než 133 tisíc zaměstnanců na plný úvazek. Německý odborový svaz Verdi se nicméně obává, že by právě jejich spojením mohlo v dlouhodobém měřítku přijít o místo až 30 tisíc lidí. Uvádí to i někteří čeští analytici.

„Z pohledu odborů je nesmyslné slučovat dvě tak velké banky z jednoho regionu, dokonce z jednoho města, Frankfurtu, protože tak vzniká více duplicit, než kdyby se slučovaly banky z naprosto odlišných regionů. Více duplicit značí pochopitelně více propouštění. Jedním z důvodů špatných hospodářských výsledků bank jsou ale také právě silné odbory v zemi a přísná regulace pracovního trhu, které bankám závratně zvyšují náklady na pracovní sílu,” vysvětluje hlavní ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda.

Podle vedení má fúze na své cestě překážky. Vláda ji nicméně potřebuje

Šéf Deutsche Bank Christian Sewing svým zaměstnancům řekl, že fúzi bank může zabránit řada ekonomických a technických faktorů. Zdůraznil, že cílem Deutsche Bank je i nadále „zůstat globální bankou se silnými aktivitami v oblasti kapitálových trhů“. Banka podle něj nyní musí posoudit, jakou roli chce hrát v konsolidaci německého a evropského bankovního sektoru.

Sloučení bank je nicméně nakloněna německá vláda. Ministr financí Olaf Scholz opakovaně zdůrazňuje, že Německo potřebuje silný bankovní sektor. Společnosti Deutsche Bank a Commerzbank se v poslední době potýkají s problémy a vláda doufá, že spojením by získaly na síle. Kritici fúze nicméně tvrdí, že spojení by pouze vytvořilo jednu velkou banku, která bude mít problémy.

Proč je spojení výhodné pro politiky a vyšší manažery

Německá vláda firmu Commerzbank podpořila v době globální finanční krize a stále v ní vlastní více než 15procentní podíl. Ministerstvo financí dnes uvedlo, že vzalo rozhodnutí bank zahájit rozhovory na vědomí. „Jsme se všemi zúčastněnými v pravidelném kontaktu,“ dodalo.

Podle Kovandy je zřejmé, proč dává politikům i části vrcholných manažerů obou domů jejich spojení smysl.

„Je jen velmi obtížné představit si, že by jej (výsledný kolos) vláda nechala při případné další krizi padnout. Naopak možné sloučení děsí akcionáře obou bank,” dodává hlavní ekonom Czech Fund.

Akcie obou bank se nyní podle Kovandy prodávají za ceny blízké desetiletému minimu. Commerzbank a Deutsche Bank by i v případě fúze stále měly co dělat, aby se vyrovnaly britské HSBC nebo francouzské BNP Paribas. Oproti nim (50 procent zisku) stojí německé bankovnictví (75 procent) ze značné části na úrokovém výnosu. Evropská centrální banka ale zastává politiku nulových, až záporných úrokových sazeb.

Finanční výsledky obou domů

Deutsche Bank na začátku února oznámila, že je za loňský rok poprvé po čtyřech letech v zisku. Zatímco v roce 2017 vykázala banka ztrátu 735 milionů eur, loni měla čistý zisk 341 milionů eur (8,6 miliardy Kč). Commerzbank loni dosáhla čistého zisku 865 milionů eur (21,9 miliardy Kč), což je téměř sedmkrát více než v předchozím roce.

Tržní hodnota Deutsche Bank se nyní pohybuje kolem 16 miliard eur (přes 400 miliard Kč), zatímco tržní hodnota Commerzbank činí pouze devět miliard eur (zhruba 230 miliard Kč). Britská HSBC má přitom tržní hodnotu kolem 125 miliard liber (3,7 bilionu Kč) a francouzská BNP Paribas zhruba 55 miliard eur (1,4 bilionu Kč), píše agentura AFP.

Reklama

Doporučované