Hlavní obsah

Babiš a spol. zamíchali s kandidátkou pro Prahu: Nový lídr, čtyři politici dostali padáka

Kandidátka hnutí ANO v Praze se na poslední chvíli mění.Video: Radek Nohl

 

Reklama

Lídrem ANO v Praze bude podnikatel Petr Stuchlík. Naopak na kandidátce hnutí končí dva radní, šéf zastupitelů a bývalý poslanec. Nové složení kandidátky pro podzimní volby zveřejnil Vladimír Vořechovský z tiskového odboru hnutí ANO.

Článek

Vedení hnutí ANO potvrdilo změny na pražské kandidátce. Jeho výbor v čele se šéfem hnutí a premiérem Andrejem Babišem rozhodl, že lídrem bude podnikatel Petr Stuchlík.

Na dalších místech se pak objeví poslanec Patrik Nacher nebo bývalý ministr financí Ivan Pilný. Nově má být na předních místech kandidátky manažerka Marta Gellová. Ta má zkušenosti z Bruselu nebo z Ministerstva práce a sociálních věcí.

Naopak celostátní výbor ANO - navzdory hlasování pražského vedení hnutí - vyškrtnul z kandidátky čtyři politiky. Většina z nich nyní působí ve vedení pražského magistrátu, v jehož čele je primátorka Adriana Krnáčová. Ta už oznámila, že znovu za ANO kandidovat nechce.

Kdo je podnikatel, který bude lídrem ANO v Praze:

Video: Seznam Zprávy

Aktuální změny se tak týkají náměstkyně primátorky Evy Kislingerové, radního Karla Grabein Procházky, šéfa pražských zastupitelů ANO Michala Haška a exposlance Matěje Fichtnera.

Kislingerová Seznamu řekla, že ji Babiš ani nikdo jiný z hnutí o vyškrtnutí z kandidátky neinformoval. „Nicméně mám spoustu dotazů od svých studentů, kteří, ačkoliv je léto a prázdniny, si kladou otázky, co se to v ANO vlastně děje a ptají se,“ uvedla Kislingerová.

Podle ní nemá vyškrtnutí jejího jména logiku. „ANO chce přece zvítězit v Praze! Já mám výsledky, tak proč?“ doplnila Kislingerová. Stejně jako ona, tak i Procházka uvedl, že oficiálně od lidí z ANO o vyřazení z kandidátky neví.

„Důvody a ani oficiální vyjádření neznám,“ mluví pak podobně i Hašek.

Zatímco trojice Kislingerová, Hašek a Fichtner byli původně na kandidátce na 18., 19. a 20. místě, tak Procházka měl být na čtvrtém místě. V pondělí, kdy špičky hnutí ANO toto téma řešily, debatovaly právě nad jeho vyškrtnutím více než hodinu.

Procházkovi se například vyčítá, že selhal v případně odměňování politiků v městských firmách. Vedení ANO se nelíbí třeba i to, že smlouvu - která pod Procházku spadala - na provoz vánočních trhů v Praze dostala stejná firma, která byla dříve spojována s politickým podnikatelem Romanem Janouškem.

Reklama

Doporučované