Hlavní obsah

Babiš o kauze syrských dětí: Vrtěti psem, jsou to virtuální sirotci

Celá záležitost s přijetím padesáti syrských sirotků do České republiky je podle premiéra Andreje Babiše „vrtěti psem”.Video: Pavlína Kosová, Seznam Zprávy

 

Reklama

„Do politiky jsem vstoupil, abych pomohl českým občanům, českým lidem. Nemůžu tady spasit celý svět,“ uvedl premiér Andrej Babiš.

Článek

Celá záležitost s přijetím padesáti syrských sirotků do České republiky je podle premiéra Andreje Babiše „vrtěti psem”. „Není možné zjistit, kdo je sirotek. To říkají experti. Paní Šojdrová mluví o sirotcích – to je nesmysl. Jedná se o migrující nezletilé děti bez doprovodu. Nikdo nemůže nutně vyvodit závěr, že jsou sirotci,” uvedl premiér pro Seznam.

Babiš tak komentoval návrh europoslankyně Michaely Šojdrové (KDU-ČSL) přijmout 50 sirotků ze Sýrie, který představila minulý týden Senátu. Podle europoslankyně je v řeckých táborech přes 3500 dětí bez rodičů a ČR by mohla touto pomocí ukázat solidaritu při řešení migrační krize. Šojdrová uvedla, že by se za přijatými dětmi další příbuzní přistěhovat nemohli. Pokud by projevili o sirotky zájem, odjely by děti k nim. Babiš o víkendu uvedl, že ČR migranty přijímat nebude a dětem se má pomáhat tam, kde žijí.

Jako jedno z úskalí přijetí syrských dětí bez domova zmínil premiér jejich věk – sirotkům je mezi 13 a 17 lety. „Ony žijí v úplně jiném světě, v jiné kultuře. A já myslím, že by tu ani nebyly šťastné,“ myslí si Babiš.

Návrh europoslankyně je podle předsedy vlády nereálný: „My bychom je vzali a dali do děcáku a tam je zavřeli? To jako budou v jiném prostředí?”

Problematický je podle Babiše i původ dětí, který se prý nedá ověřit. „Ať paní Šojdrová řekne, kde se ty děti nacházejí, ale myslím, že to ona sama ani neví. Ona něco viděla a teď má potřebu se zviditelnit před komunálními volbami.”

Celý rozhovor s premiérem Babišem, ve kterém navrhuje možná řešení pomoci syrským sirotkům, bude už ráno na webu Seznam Zprávy.

Reklama

Doporučované