Hlavní obsah

Babiš odmítl v Bruselu vysvětlit své podnikání. To si nedovolil ani Orbán, říká šéf Transparency International

Babiš je ve střetu zájmů, i když Agrofert nevlastní, vysvětluje David Ondráčka z Transparency International.Video: Renata Kalenská, Seznam Zprávy

 

Reklama

Jestli Evropská komise potvrdí, že Andrej Babiš je kvůli čerpání dotací ve střetu zájmů, bude muset premiér vracet peníze Bruselu ze státního rozpočtu – a pak je vymáhat sám od sebe, tedy od holdingu Agrofert. „To je opravdu esence střetu zájmů,“ myslí si ředitel Transparency International David Ondráčka.

Článek

Brusel a s ním i přední evropské deníky řeší údajný střet zájmů českého premiéra Andreje Babiše. Podnět k tomu už v létě dala Transparency International. Její ředitel David Ondráčka ve Výzvě Seznamu popisuje, v čem střet zájmu spočívá. Babiš podle něj může ovlivňovat své firmy i vládní politiku – a to je konflikt zájmů, tvrdí Ondráčka. Právníci ministerstva spravedlnosti přitom přes víkend vypracovali obecnou analýzu, ze které podle ministra Jana Kněžínka vyplývá, že zřízení svěřenského fondu je zárukou toho, že o žádný střet zájmů z principu nejde.

Premiér Andrej Babiš v otázce svého konfliktu zájmů prozatím zůstává u argumentu, že jsou to jenom lži. „Babišova strategie je nevysvětlovat,“ říká k tomu Ondráčka, podle kterého se premiér nezbavil kontroly fungování holdingu Agrofert a zároveň je jediný beneficient výhod z holdingu plynoucích. „Babiš nemusí řídit Agrofert, přesto je ve střetu zájmů,“ dodává Ondráčka.

David Ondráčka ve Výzvě Seznamu zdůrazňuje, že v celé EU není jiný premiér, který by dostával miliardy z Evropské unie, a přitom jezdil na Evropskou radu jednat o zastropování dotací. Stejně bezprecedentní je podle něj situace, kdy premiér členské země odmítá jet svou kauzu vysvětlovat před Evropský parlament. „Mám zprávu, že Andrej Babiš odmítl jet na grilování před europoslance. Je to bezprecedentní, doufám, že si to rozmyslí,“ řekl Seznamu. Posun v celé kauze přitom šéf Transparency International očekává už v lednu.

Transparency International slaví dvacet let své existence. Začala se sledováním komunálních kauz, postupem času se věnovala i vládním politikům. Konkrétně se zabývala Stanislavem Grossem, Jiřím Paroubkem, Mirkem Topolánkem a Petrem Nečasem. V současnosti kromě střetu zájmů premiéra Andreje Babiše řeší i konflikt zájmů u ministra zemědělství Miroslava Tomana. Ten v zemědělství podniká a zároveň je šéfem tohoto resortu.

Reklama

Doporučované