Hlavní obsah

Babišova vláda se z více než poloviny obmění. Vítězem rošády je Zeman

Podívejte se na vládní rošádu.Video: Václav Dolejší, Seznam Zprávy

 

Reklama

Z celkem patnácti lidí kabinetu zůstane na svém místě jen sedm. Pět ministerstev nově obsadí ČSSD a kromě nich tři křesla v kabinetu opustí ministři za hnutí ANO, kteří se rozešli s Babišem.

Článek

Po čtvrtku je zase jasněji kolem podoby nové vlády. Hodně do ní mluví prezident Miloš Zeman. Podle informací z Lidového domu si prosadil, aby na místo ministra zemědělství šel Miroslav Toman, jenž už byl ministrem v Rusnokově vládě.

Část sociálních demokratů je ale proti a nechápe, proč tvář jiné politické strany – zemanovců – má obsadit jejich místo ve vládě.

Jasno je také v tom, že europoslanec Miroslav Poche a neformální boss pražské ČSSD nebude ministrem zahraničí. Jeho nominaci odmítl prezident Miloš Zeman, který Pocheho nepovažuje za kompetentního řídit diplomacii.

Ministrem práce a sociálních věcí se má stát Petr Krčál, který je věčným kandidátem na tuto pozici a konečně by měl letošní vládní nominaci proměnit. Tento sociální demokrat byl v minulosti náměstkem na ministerstvu a sociální agendou se zabýval i v Kraji Vysočina.

Vládu nejspíš opustí i další tři ministři z hnutí ANO, kteří se rozešli s šéfem hnutí Andrejem Babišem. V čele dopravy končí Dan Ťok, jehož by měl vystřídat šéf firmy Hochtief Tomáš Koranda.

Karla Šlechtová opouští obranu, kam se zřejmě přesune Lubomír Metnar z vnitra. A za Roberta Pelikána na spravedlnost půjde buď současný náměstek ministra vnitra Petr Mlsna, nebo poslankyně ANO Taťána Malá.

Samozřejmě popsaná rošáda není ještě definitivní. Šéf ČSSD Jan Hamáček dnes musí o jménech ministrů přesvědčit vedení své strany. Ale hlavně se pak ještě všichni členové ČSSD ve vnitrostranickém referendu definitivně vyjádří k tomu, zda vůbec jít do vlády s Babišem.

Reklama

Doporučované