Hlavní obsah

Babišovou vládou vyhozený náměstek se soudí. Měl se vrátit zpět, ale superúředník byl proti

Foto: Seznam Zprávy

Vláda premiéra Andreje Babiše loni v prosinci zrušila desítky míst. Případ má další soudní dohru.

Reklama

Na Ministerstvo zdravotnictví se měl vrátit opět jako náměstek Tom Philipp. Jenže náměstek ministra vnitra Josef Postranecký rozhodnutí zrušil.

Článek

Loňské předvánoční čistky vlády premiéra Andreje Babiše, po kterých byla zrušena místa více než sedmdesáti ministerských úředníků, mají další soudní dohru.

Jeden z tehdy vyhozených náměstků Tom Philipp se totiž po půl roce měl vrátit na Ministerstvo zdravotnictví. A opět měl být náměstkem ministra.

Jenže krátce nato, co ho na tuto funkci zařadil zástupce tajemníka Ministerstva zdravotnictví, tak náměstek ministra vnitra Josef Postránecký, který je označován za takzvaného superúředníka, jeho rozhodnutí zrušil.

Postránecký řekl, že zařazení Philippa na post náměstka označil za nicotné. Zdůvodnil to tím, že ho na tuto funkci nepřiřadil tajemník, ale pouze jeho zástupce. „Došlo k nesprávnému postupu,“ doplnil Postránecký.

Philipp se ale obrátil na Městský soud v Praze. Ten teď řeší, jestli se bude moct vrátit zpět na Ministerstvo zdravotnictví. „Čekám, jak to dopadne,“ uvedl Philipp.

Místopředseda Městského soudu v Praze Aleš Sabol potvrdil, že žalobu, jejíž součástí je i návrh na vydání předběžného opatření, dostali.

„Návrh na vydání předběžného opatření byl zamítnut,“ uvedl Sabol. Soud o něm rozhodl ve čtvrtek. Teď se bude zabývat ještě zmíněnou žalobou.

Kvůli svému vyhazovu se soudí také exnáměstek ministra financí:

Video: Radek Nohl, Seznam Zprávy

Tom Philipp je teď tak minimálně druhým náměstkem, který se kvůli svému vyhazovu soudí. Žalobu již dříve podal také tehdejší náměstek ministra financí Ondřej Závodský. Oba byli shodně v těchto funkcích za lidovce.

Philipp podle svých slov počítá také s možností, že může o místo na ministerstvu přijít. „Pravděpodobně nastane varianta vyřazení ze státní služby,“ uvedl.

V takovém případě by měl nárok až na odchodné ve výši dvanácti platů. Mohlo by se tak jednat i o částku okolo jednoho milionu korun.

Loni v prosinci na postu náměstka ministra zdravotnictví skončil také Petr Landa. Ten byl však nově zařazen na pozici ředitele odboru hospodářské správy. Takže na ministerstvu podle svých slov zatím zůstává.

Reklama

Doporučované