Hlavní obsah

Babišův rok u moci: Vládne sice s Hamáčkem, s komunisty a okamurovci se ale v těžkých chvílích podrží

Při klíčových hlasováních ve Sněmovně panuje nepsané spojenectví mezi ANO, KSČM a SPD.Video: Pavlína Kosová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Před rokem se ozývaly v centrále ANO na pražském Chodově vítězné salvy. Hnutí Andreje Babiše bodovalo ve volbách do Poslanecké sněmovny. S KSČM a SPD do koalice jít odmítlo. Přesto, jak tvrdí mimo jiné opozice, v dolní komoře panuje nepsané spojenectví mezi těmito třemi stranami.

Článek

21. října 2017 hnutí ANO Andreje Babiše vítězí ve sněmovních volbách a od voličů získává bezmála 30 procent hlasů. V dolní komoře tak obsazuje 78 z dvou set křesel. Už v tu dobu říká, že s komunisty a SPD do vlády jít nechce. Pozdější hlasování ale ukazují, že když je nejhůř, tak si ANO, SPD a KSČM navzájem pomůžou.

Listopad 2017

Slovy opozice „hlasovací mašina hnutí ANO, SPD a KSČM“ se začíná projevovat už při samotném sestavování orgánů Sněmovny. Právě díky jejich hlasům se do čela mandátového a imunitního výboru dostává komunista Stanislav Grospič.

Kolovratník (ANO): Žádná hlasovací koalice neexistuje. Bez komunistů by ani nevznikla vláda, kontruje Skopeček (ODS):

Rozhovor s Janem Skopečkem (ODS) a Martinem Kolovratníkem (ANO).Video: Tomáš Vzorek, Seznam Zprávy

Ve stejný měsíc pak ta samá hlasovací koalice prosazuje do čela sněmovního bezpečnostního výboru Radka Kotena z SPD.

„Bezpečnostní výbor se bude v budoucnu zabývat otázkami, jako je nebezpečí mikrovlnek s dopadem na zdraví člověka, budeme fasovat hliníkové čepičky proti chemtrails a BIS se bude místo vlivu Ruska a Číny zabývat škodlivostí iluminátů a židozednářů,“ komentoval tehdy sarkasticky volbu na sociální síti předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Jan Bartošek.

Březen 2018

Komunista Zdeněk Ondráček se díky hlasům ANO, SPD a KSČM stává šéfem sněmovní komise pro kontrolu činnosti Generální inspekce bezpečnostních sborů. Po tlaku veřejnosti ale sám odstupuje.

Jen o pár dnů později se pak daří odvrátit pokus o odvolání Tomio Okamury z pozice místopředsedy Sněmovny. Kvůli jeho výrokům o znevažování utrpení Romů za druhé světové války v táboře v Letech.

Březen byl na spolupráci hnutí ANO, SPD a KSČM mimořádně plodný, díky jejich poslancům nebyl schválen ani program mimořádné schůze Sněmovny, která chtěla řešit čistky, jež na rezortech údajně prováděla Babišova vláda, toho času bez důvěry.

Květen 2018

Nepravdivé výroky prezidenta Miloše Zemana o tom, že se v České republice vyráběla nervově paralytická látka Novičok, která byla v Británii použita k pokusu o otrávení dvojitého agenta Sergeje Skripala a jeho dcery – to chtěli řešit poslanci na plénu.

Jenže bod programu byl zamítnut, opět hlasy ANO, SPD a KSČM.

Září 2018

Sněmovní mandátový a imunitní výbor jedná o tom, zda doporučí vydat ke stíhání komunistického poslance Zdeňka Ondráčka. Ten urazil prezidentského kandidáta Michala Horáčka, řekl o něm, že spolupracoval s StB.

„Mandátový a imunitní výbor nedoporučil vydání poslance Zdeňka Ondráčka k trestnímu stíhání hlasy ANO, SPD, KSČM a pana poslance Bendy (ODS, pozn. red.),“ řekl po jednání předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek.

O tom, zda Sněmovna bude chtít zbavit Ondráčka imunity, rozhodne plénum. I to bude další velká zkouška, zda hlasovací koalice i nadále funguje.

I když už od července tvoří ANO koalici s ČSSD, pokud jde do tuhého, předseda SPD Tomio Okamura i komunistů Vojtěch Filip si vzájemně s premiérem Babišem vypomohou. A co na to koaliční partner sociální demokracie?

„S tím nám před vstupem do vlády všichni vyhrožovali a zatím se tak nestalo, žádná hlasovací mašinerie ANO, KSČM, SPD ve Sněmovně není,“ napsal Seznamu předseda ČSSD Jan Hamáček.

Reklama

Doporučované