Hlavní obsah

Bašár Asad se chce setkat s Kim Čong-unem. KLDR by mohl navštívit jako první lídr cizí země

Bašár Asad se chce setkat s Kim Čong-unem.Video: AP, Reuters

 

Reklama

Po dlouhé diplomatické izolaci zřejmě čeká Kim Čong-una další schůzka. S vůdcem KLDR by se rád setkal syrský prezident Bašár Asad. Obě země udržují vztahy už od 60. let minulého století.

Článek

Syrský prezident Bašár Asad má zájem o návštěvu Severní Koreje a setkání s jejím vůdcem Kim Čong-unem. Informovala o tom severokorejská státní tisková agentura KCNA. Pokud by se schůzka uskutečnila, bylo by to zřejmě poprvé, kdy by se Kim setkal s nejvyšším představitelem jiného státu přímo v KLDR.

Podle KCNA Asad učinil komentář o své návštěvě KLDR 30. května, kdy obdržel pověřovací listiny od severokorejského velvyslance. Zatím však nejsou žádné další náznaky toho, že je tato cesta naplánována, a syrská vláda na dotazy agentury AP a Reuters o návštěvě zatím nereagovala.

Pchjongjang a Damašek udržují dobré vztahy a pozorovatelé OSN obvinili KLDR ze spolupráce se Sýrií na chemických zbraních. KLDR to však popírá. Obě země také čelí mezinárodní izolaci. Severokorejci kvůli svému jadernému programu a Sýrie kvůli svému postupu během krvavé občanské války.

Od začátku letošního roku Kim učinil řadu diplomatických setkání s představiteli zemí v Číně a Jižní Koreji. Naplánováno je také setkání s americkým prezidentem Donaldem Trumpem v Singapuru 12. června. Od roku 2011, kdy se Kim ujal funkce, se však zatím nikdy veřejně nesetkal s žádnou hlavou jiného státu v KLDR.

Podle jihokorejského ministerstva zahraničí Severní Korea navázala diplomatické vztahy se Sýrií v roce 1966, kdy otevřela svoji ambasádu v Damašku. Sýrie otevřela své zastupitelství v Pchjongjangu v roce 1969.

Úzká vojenská spolupráce mezi zeměmi pak začala během arabsko-izraelské války v říjnu 1973, kdy KLDR poslala do Sýrie 530 vojáků, včetně pilotů, řidičů tanků a obsluhy raketových systémů.

Reklama

Doporučované