Hlavní obsah

Během demonstrace četla policistům ústavu, teď dívce hrozí 3 roky vězení

Svět bez obalu: Ruská dívka četla během demonstrace policistům ústavu. Teď jí hrozí 3 roky vězení.Video: RFE/RL

 

Reklama

Olze Mišikové bylo jen 17 let, když odvážně četla ruskou ústavu před členy speciální policejní zásahové jednotky. Záběry obletěly Rusko a Olgu proslavily. Ale sama byla za účast na nepovolené demonstraci zatčena.

Článek

„Občané Ruské federace mají právo se pokojně beze zbraní shromažďovat, pořádat protesty, setkání, pochody a demonstrace. Nikdo jim nesmí zakazovat se vyjádřit nebo jim bránit v jejich názorech a víře,“ předčítala překvapeným policistům mladá Ruska během demonstrace proti vyloučení některých kandidátů z regionálních voleb v roce 2019.

Později za to byla zatčena, teď čelí hrozbě tříletého žaláře. U soudu se bude řešit i její účast na dalším protestu, který proběhl v minulém roce a během něhož barvou natřela jednu z vládních budov.

Už při prvním stání vystoupila Olga Mišiková zase s dalším plamenným projevem: „Rusko nás neustále učí, abychom se báli. Je to země, která se vás snaží zabít každý den. A pokud nejste součástí systému, jako kdybyste byli mrtví,“ řekla u soudu.

Přepis jejího vystoupení se opět dostal na sociální sítě a mnoho lidí vyjádřilo jejímu boji za základní ústavní práva podporu a obdiv.

Více se dozvíte v úvodním videu. Další reportáže z produkce Rádia Svobodná Evropa najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Související témata:

Doporučované