Hlavní obsah

Bernard vypálil pivo a svou pálenku od září posílá na trh

Pálenka je vyrobená z ležáku, prozradil Seznam Zprávám Stanislav Bernard.Video: Zuzana Hodková

 

Reklama

Rodinný pivovar Bernard rozšiřuje záběr. Kromě piva bude od září nabízet i vlastní pálenku. Seznam Zprávám to potvrdil spoluzakladatel a spolumajitel pivovaru Stanislav Bernard.

Článek

Nápad na výrobu pálenky se zrodil během koronavirového období, kdy humpolecký rodinný pivovar hledal další cesty. „Říkal jsem si, co kdybychom zkusili vypálit naše pivo, ale nic jsem si od toho nesliboval. Řízením osudu jsme našli člověka, který ve své pálenici pálí bio pálenky. Domluvili jsme se a poslali tam na zkoušku pár hektolitrů piva, které on vypálil,“ vzpomíná Stanislav Bernard.

Poté, co v pivovaru pálenku ochutnali, poslali do pálenice celý kamion ležáku a teď vyrobenou pálenku připravují do prodeje. „Je to chuťově jiná pálenka. Je do sladka, jsou tam sladové tóny,“ vysvětluje Bernard.

Svou pálenku v minulém týdnu představila i česká pivovarská jednička Plzeňský Prazdroj. Ve spolupráci s likérkou L’OR vytvořil limitovanou edici 100 litrů pálenky. Pro výrobu využil silnější pivo, které se během uzavření hospod neprodalo a které by jinak muselo být zlikvidováno.

„My jsme nic nevylévali. Ta pálenka není z piva, které by se muselo likvidovat. Je pálená z ležáku,“ říká Stanislav Bernard. Jak tvrdí, ani během období zavřených hospod nemuseli řešit otázku, co s nevypitým pivem. „Naši obchoďáci spolupracovali s restauracemi, takže v průběhu měsíců se podařilo pivo, které bylo navezeno do velkoobchodní sítě, prodat přes okénka,“ dodává Bernard.

Reklama

Doporučované