Hlavní obsah

Bezprizorního Faltýnka by se mohli ujmout v Olomouci

Foto: CNN Prima NEWS

Jaroslav Faltýnek.

Reklama

Druhý muž hnutí ANO, pravá ruka Andreje Babiše Jaroslav Faltýnek momentálně nemá nominaci na kandidátku do podzimních sněmovních voleb.

Článek

Jaroslav Faltýnek by mohl na podzim kandidovat do Poslanecké sněmovny z kandidátky v Olomouckém kraji. Tamní straníci uvažují o tom, že by se mocného muže ANO „ujali“ poté, co se nedostal na kandidátku na Vysočině.

Že se angažmá Faltýnka v Olomouci zvažuje, potvrdilo Seznam Zprávám více zdrojů.

„Zaznamenal jsem signály od členů hnutí ANO v Olomouckém kraji, že by přivítali, aby byl pan Faltýnek na kandidátní listině našeho kraje. Já bych takovou změnu podpořil,“ uvedl exposlanec Petr Vrána, který je momentálně na kandidátce na třetím místě.

Právě na třetí místo za exhejtmana Ladislava Oklešťka a poslance Milana Ferance by se podle informací Seznam Zpráv mohl Faltýnek zařadit. Okleštěk s Ferancem se dlouhodobě počítají mezi Faltýnkovy spojence.

Sám Faltýnek možnost kandidovat v Olomouckém kraji na dotaz Seznam Zpráv nepopřel. „Pokud bude mít hnutí zájem, abych někde kandidoval, tak budu kandidovat. Pokud ne, tak ne. Víc k tomu nemám co říct,“ uvedl Faltýnek.

Kandidátka pro Olomoucký kraj už byla schválena, o možné změně ve Faltýnkův prospěch se zatím nehlasovalo. Do kandidátky může zasáhnout také výbor hnutí, který bude listiny schvalovat na začátku léta. Pravomoc hýbat se jmény má i sám šéf hnutí ANO Andrej Babiš.

V minulých volbách Faltýnek kandidoval jako lídr na Vysočině. Tamní nominační konference ale na konci května rozhodla, že šéfa poslaneckého klubu vůbec nedá na kandidátku. Nedostali se na ni ani tři další současní poslanci - Monika Oborná, Josef Kott a Radek Zlesák.

Faltýnek platí za nejbližšího politického spolupracovníka Andreje Babiše, jeho pozice ale oslabila kvůli skandálu v brněnském hnutí ANO nebo kvůli utajené schůzce s exministrem zdravotnictví Romanem Prymulou v zavřené restauraci.

Politik již dříve řekl, že sám přemýšlí, jestli vůbec kandidovat. V této souvislosti dále prohlásil, že „je otrávený“ z obvinění, kterým čelí například po zveřejnění zápisků ze svého diáře. Tedy kauze, jejíž detaily popsaly Seznam Zprávy.

Reklama

Doporučované