Hlavní obsah

Bezrealitky jsou nově na Slovensku. Do tří let tam chtějí ovládnout pětinu trhu

Bezrealitky jsou nově na Slovensku. Do tří let chtějí ovládnout pětinu trhu.Video: Jan Marek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Bezrealitky, český portál zajišťující prodej a pronájem bez zprostředkování realitního makléře, spustily svou službu na Slovensku. Do tří let zde chtějí mít zhruba pětinový tržní podíl. ČTK to dnes sdělil mluvčí společnosti František Brož. Podle něj má k tomu pomoci mimo jiné rekordní růst cen slovenských nemovitostí.

Článek

„Stejně jako u nás, i na Slovensku zcela zbytečně ukrajují z cen nemovitostí realitní makléři, jejichž přidaná hodnota je nyní přinejmenším sporná. Růst cen nemovitostí zároveň neopodstatněně zvyšuje jejich provize, protože reálné práce odvádějí stále méně,“ uvedl ředitel Bezrealitky Hendrik Meyer.

Podle dlouhodobých statistik největších realitních kanceláří je průměrná provize makléře z každé transakce asi pět procent. Poradenská společnost Deloitte uvedla, že loni v Česku vzrostly ceny bytů v průměru o 6,5 procenta na 57 200 korun za metr čtvereční.

Podle slovenské centrální banky vzrostly loni ceny bytů na Slovensku meziročně o 7,6 procenta v přepočtu na 34 370 korun za metr čtvereční. Podle Meyera budou ceny především v Bratislavě nadále růst, což považuje za ideální moment pro vstup na trh.

„V příštím roce bychom měli rádi nejméně desetiprocentní podíl na realitním trhu. Mezi portály, které zprostředkovávají prodeje a pronájmy s vyloučením realitních kanceláří a makléřů, se chceme pochopitelně stát jedničkou,“ doplnil Meyer.

Portál Bezrealitky uvádí, že v Česku se jeho prostřednictvím uskuteční asi 20 procent všech prodejů nebo pronájmů. Měsíčně portál navštíví více než půl milionu zájemců o bydlení. Prodá se zhruba 1000 nemovitostí a pronajme kolem 3000 nemovitostí měsíčně, uvedl portál.

V Česku je podle údajů Českého statistického úřadu 14 602 podnikatelských subjektů, které se hlásily ke zprostředkovatelské činnosti. V přepočtu na počet obyvatel patří Česká republika ke špičce v Evropě, na jednoho makléře připadá asi 720 lidí. Neoficiální odhady počítají až s 25 000 realitních zprostředkovatelů. V Německu, které je v tomto žebříčku na posledním místě, je počet obyvatel na makléře desetkrát vyšší.

Ve Sněmovně prošel prvním čtením zákon o realitním zprostředkování, jehož cílem je vysoký počet realitních makléřů zregulovat. Nová pravidla mají podle ministryně pro místní rozvoj Kláry Dostálové (za ANO) ochránit zájemce o pořízení nemovitostí a kultivovat makléřský trh.

Reklama

Doporučované