Hlavní obsah

Bílý dům sdílel zavádějící video potyčky novináře se zaměstnankyní Bílého domu

Video, které sdílel Bílý dům, zkresluje interakci mezi reportérem a zaměstnankyní Bílého domu.Video: twitter.com/@PressSec, AP

 

Reklama

Bílý dům použil zavádějící video z konspiračního webu Infowars. Na upravených záběrech má incident, při kterém reportér CNN odstrčil reportérku, působit dramatičtěji a novinářova reakce agresivněji.

Článek

Bílý dům odebral novinářskou akreditaci redaktorovi z televizní stanice CNN poté, co prezident Donald Trump nechtěl odpovídat na jeho nepříjemné otázky. Prezidentův tým navíc lživě obvinil novináře za nevhodné chování na zmanipulovaném videu zveřejněném nedůvěryhodným informačním serverem InfoWars.

Při bouřlivé schůzce s reportéry po volbách do Kongresu, kde republikáni ztratili většinu ve Sněmovně reprezentantů, se americký prezident dostal do slovní potyčky s Jimem Acostou, redaktorem ze CNN. Acosta, který dlouhodobě zpochybňuje Trumpovu administrativu, se ohradil proti prezidentově předvolebnímu výroku, ve kterém označil karavanu migrantů mířící k USA ze Střední Ameriky za invazi. Acosta nesouhlasí s Trumpovou rétorikou, prostřednictvím které prezident využívá uprchlické krize k dehumanizování imigrantů. Tato antiimigrační agenda přispívá k zastrašování veřejnosti, což může zvýšit volební preference republikánů.

„Víte co, to stačí. Upřímně si myslím, že byste mě měl nechat vést tuto zemi a vy si veďte CNN. A kdybyste to dělal správně, vaše žebříčky sledovanosti by byly mnohem vyšší.” Když chtěl Acosta položit další otázku, asistentka konference mu vzala mikrofon. V momentě, kdy Acosta bojoval o své slovo, prezident ho nazval „neslušným a hrozným“ člověkem, za kterého by se CNN měla stydět.

Když před položením otázky další novinář, z televize NBC, Acostu hájil jako poctivého a pracovitého reportéra, reagoval Trump slovy: „Upřímně, vás také zrovna nemusím.“

Tisková mluvčí Bílého domu Sarah Sandersová později zveřejnila na Twitteru video s tímto incidentem. Záběry však nesou stopy manipulace a neodpovídají oficiálnímu záběru tiskové agentury AP.

Rozbor upraveného videa zveřejněný Bílým domem odhalil skutečnost, že záznam byl sestříhán tak, aby se zdálo, že Acosta použil netaktní síly v boji o mikrofon. Ve zveřejněném videu navíc chybí zvuková stopa, což zakrývá skutečnost, že se reportér CNN omlouvá za zájem vyzpovídat prezidenta Trumpa.

„Skutečnost, jakým způsobem je CNN hrdá na své zaměstnance a jejich chování, je nejen odporný, ale je také příkladem nehorázné zaujatosti a lhostejnosti stanice CNN vůči prezidentské administrativě Trumpa, včetně mladých žen,” uvedla Sandersová.

Když se toho večera snažil zmiňovaný novinář CNN opětovně vrátit zpět do Bílého domu a pokračovat ve zpravodajské reportáži, byl požádán o odevzdání novinářské akreditace.

Přiřazení novináře na takzvaný blacklist, tedy na černou listinu nežádoucích osob, patří k absolutně bezprecedentnímu kroku v historii americké žurnalistiky. Tento incident vyhrotil již tak sváry mezi CNN a administrativou Donalda Trumpa.

Zpravodajská stanice CNN toto rozhodnutí odsoudila. „Zrušení akreditace našeho novináře Acosty bylo odplatou za jeho náročné otázky při dnešní tiskové konferenci,“ uvedla agentura CNN ve svém prohlášení.

Další americké mediální organizace se postavily za CNN. „Prezident Spojených států by si neměl vybírat, kdo o něm smí, či nesmí referovat a rozhodně by neměl vyloučit představitele jedné z nejdůležitějších tiskových agentur, na jejichž zpravodajských informacích závisí pozornost milionů Američanů,” řekla Elisabeth Bumiller, šéfka předsednictva deníku The New York Times.

Podobný názor má i Olivier Knox, prezident Sdružení zpravodajů Bílého domu. Knox nabádá administrativu Donalda Trumpa, aby stáhla zpět své rozhodnutí a vrátila reportérovi jeho oficiální licenci. „Sdružení zpravodajů Bílého domu rozhodně odmítá rozhodnutí Trumpovy vlády odebírat akreditaci novinářům, s nimiž má obtížný vztah,“ uvedl Knox ve svém prohlášení a dodal, že „odvolání přístupu do objektu Bílého domu je odezva, která je mimo dosah údajného přestupku a je nepřijatelná“.

Americká unie občanských svobod taktéž reagovala na mimořádnou situaci. „Je nepřijatelné a neamerické, aby prezident Spojených států vyhnal reportéra za to, že dělá svou práci zodpovědně,“ uvedla organizace ve svém prohlášení. „Bílý dům by měl toto rozhodnutí okamžitě zrušit.“

Reklama

Související témata:

Doporučované