Hlavní obsah

Biskup Holub k případu zneužívání: Stydím se. Musíme se k tomu hlásit

Foto: Seznam Zprávy

Hostem Ptám se já byl plzeňský biskup Tomáš Holub.

Reklama

Článek

Seznam Zprávy minulý týden odvysílaly investigativní sérii Ve stínu celibátu o sexuálním zneužívání v církvi. Jiřina Kočí v nich popsala bolestivé zážitky z doby, kdy ji zneužíval kněz. Reagovala církev na kauzu adekvátně?

Hostem Ptám se já byl plzeňský biskup Tomáš Holub.

Holub v rozhovoru vyjádřil velký stud, který za církev z celé kauzy cítí. Oběti vzkázal, že se biskupové budou snažit udělat vše pro to, aby se podobný příběh neopakoval. Upozornil ale, že církev čeká dlouhá debata o tom, jak se v takových situacích zachovat a přiznal, že se k podobným věcem dosud nehlásila „ideálně“.

Právě Jiřina Kočí se svým příběhem vystoupila i proto, jak pražský arcibiskup Dominik Duka sexuální násilí v církvi dlouhodobě zlehčuje. Dukův mediální poradce kněz Romuald Štěpán Rob se pak v reakci konkrétně na kauzu Seznam Zpráv na svém Facebooku vyjádřil slovy, že „zda jsou někde skutečně oběti sexuálních zločinů, musí potvrdit oficiální vyšetřování policejní nebo církevní.“ A hovořil dokonce i o mediálním lynči.

Právě plzeňský biskup následně na svém Twitteru upozornil, že se s Robem dohodli na tom, aby se komentářů na téma sexuálního zneužívání v církvi zdržel.

„Romuald Rob se k těm věcem už nebude vyjadřovat, protože jsem přesvědčen, že takové vyjádření je právě jedno, které může vedle spousty vyjádření, které jsou vstřícné, udělat neskutečnou paseku a mně je pak z toho stydno,“ vysvětlil Holub a dodal, že s arcibiskupem Dukou bude o případu hovořit na setkání biskupské konference.

„Nové okolnosti ukázaly, že se k tomu musíme vrátit a ptát se, co v té chvíli dělat jinak. Bohužel kopírujeme situaci, kterou zažili naši kolegové, biskupové v Holandsku, Německu nebo Polsku. Pořád žijeme v nějaké naději, že takové případy u nás tolik nejsou a ta naše snaha zdůraznit, že je tu obrovské množství kněží, kteří se ničeho nedopustili, může vyznít jako něco, co oběti vnímají jako něco, co je znevažuje,“ dodal Holub.

Plzeňský biskup se obracel také k vyjádření papeže Františka v dopise německému kardinálovi Marxovi, který chtěl z důvodu „sdílené odpovědnosti za případy sexuálního zneužívání v německé církvi“ rezignovat. Papež v něm vyzývá k odpovědnosti za případy zneužívání a přiznává, že způsob, jakým se s ním v církvi nakládalo, byl až donedávna katastrofální. A podobně to vnímá i Holub.

„Musíme se hlásit i k průšvihům. Není možné se hlásit jen k tomu, co dělají úžasné řeholnice v Číně a nehlásit se k tomu, co se bohužel stalo a je to něčím, za co se máme stydět,“ řekl.

Holub mluvil i o tom, že církev bude muset k obětem sexuálního obtěžování přistupovat mnohem citlivěji a také, že se ukázalo, že telefonní linka, kterou arcibiskupství pro oběti zřídilo, nefunguje, protože jí oběti nedůvěřují. Mnohem lepší cesta jsou podle něj neziskové spolky či aktivity a církev by měla zvážit, jakým způsobem jejich činnost může podpořit, aniž by je ale připravila o důvěru obětí sexuálního obtěžování.

Co vše by měla církev na pomoci obětem sexuálního násilí změnit? A jak vnímá biskup vyjádření svých kolegů?

Poslechněte si rozhovor v úvodním audiu nebo ve své oblíbené podcastové aplikaci.

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Související témata:

Doporučované