Hlavní obsah

Houpačka pro silné žaludky. Kam až může spadnout bitcoin

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Kurz bitcoinu je hodně nevypočitatelný. Podle některých finančních expertů je možné, že se hodnota největší kryptoměny dostane na hranici dvaceti tisíc dolarů. Část investorů však zůstává klidná.

Článek

I když to podle dnešního vývoje kurzu bitcoinu nevypadá, mohla by se nejrozšířenější kryptoměna prodávat znovu za 20 tisíc dolarů a méně.

Podle společností Oanda Corp., Evercore ISI a Tallbacken Capital Advisors LLC může k dalšímu oslabení kryptoměn hodně přispět vláda USA. Podle hlavního analytika společnosti Oanda Corp. Edwarda Moya se na kurzu bitcoinu projevují rostoucí obavy z regulací v USA.

Kurz bitcoinu dosáhl maxima v dubnu letošního roku, kdy se za něj platilo skoro 65 tisíc dolarů. Od té doby však spadl k 32 tisícům dolarů, odkud se pak poněkud ozdravil k 37 tisícům dolarů.

Musk a Čína ovlivnili trh

Pád hodnoty ovlivnil šéf Tesly Elon Musk, když poukázal na energetickou náročnost těžby a transakcí. Dalším faktorem, jenž má na oslabení kryptoměny vliv, jsou obnovené regulace v Číně.

Rich Ross, technický stratég společnosti Evercore a generální ředitel společnosti Tallbacken Michael Purves se shodují, že pokud bitcoin růst neudrží a začne klesat dál, mohla by jeho hodnota spadnout až na 20 tisíc dolarů. Přibližně týden po tom, co bitcoin dosáhl v polovině dubna svého maxima, Purves uvedl, že vzestupný trend nejznámějšího krypta bude těžce udržitelný.

Bitcoin a zlato?

Ředitel největšího tuzemského obchodníka s kryptoměnami Bitstock Martin Stránský připouští, že by se bitcoin mohl na hranici 20 tisíc dolarů podívat.

„Osobně to ale neočekávám. Současná kolísavost hodnoty byla ale důvodem, proč jsme našim klientům od minulého týdne umožnili investovat do digitalizovaného fyzického zlata,“ konstatuje Stránský.

Samotný přístup Elona Muska ke kryptoměnám ředitele Bitstocku mrzí, poukázání na ekologickou zátěž mu přijde pokrytecké.

„Spočítal někdo uhlíkovou stopu jeho elektromobilů? Možná je horší než ta od bitcoinů,“ říká Stránský. Podle něj je i přes náročnější měsíc o kryptoměny v Česku zájem. „Žijeme zkrátka na horské dráze. Jednou strmě nahoru, potom strmě dolů,“ dodává.

Investování do krypta pokračuje

O bitcoin je tak stále zájem. Například vývojářská společnost MicroStrategy podnikatele Michaela Saylora začala prodávat dluhopisy v hodnotě zhruba 500 milionů dolarů, což je o sto milionů dolarů více, než firma prvně plánovala. Tyto peníze chce investovat do nákupu dalších bitcoinů.

MicroStrategy momentálně disponuje bitcoiny v hodnotě 2,23 miliardy dolarů. Vývojářská společnost tak z pohledu investic do kryptoměn patří v poslední době k těm nejdravějším.

Digitálním měnám jdou naproti i celé státy, středoamerický Salvador zavedl bitcoin jako plnohodnotnou měnu.

Reklama

Související témata:

Doporučované