Hlavní obsah

Bitva o Madrid v Tallinnu. Superpohár může napovědět, jak bude vypadat sezona Realu a Atlética

Kdo převezme v letošní sezoně fotbalovou nadvládu nad Madridem?Video: Jakub Burian, AP

 

Reklama

Od začátku roku 2015 se madridští rivalové utkali v různých soutěžích už čtrnáctkrát. Vůbec poprvé se dnes Real s Atléticem utkají v Superpoháru UEFA.

Článek

Španělská fotbalová La Liga začíná až o víkendu. Už dnes večer ale dojde v estonském Tallinnu k madridskému derby v rámci bitvy o Superpohár UEFA. Souboj vítěze Ligy mistrů a Evropské ligy proti sobě svedl dva odvěké rivaly – Real Madrid a Atlético Madrid. Oba týmy se představily na přípravném turnaji International Champions Cupu, kde se více dařilo Los Blancos, kteří skončili na 6. místě.

Fanoušci obou týmů jsou ale na výkony svých oblíbenců zvědaví nejvíc za poslední dobu. Real opustila po devíti letech jeho nejzářivější hvězda Cristiano Ronaldo. „Ztratit hráče, který dokáže sám změnit zápas, není nic jednoduchého, ale to neznamená, že najednou přestaneme vyhrávat. Bylo tady hodně fotbalistů, kteří patřili mezi nejlepší na světě, ale náš klub znamená víc než jeden hráč,“ řekl obránce Sergio Ramos.

Na Bernabéu se museli rozloučit také s veleúspěšným trenérem Zinédinem Zidanem. Naopak u vítěze posledních tří ročníků Ligy mistrů byli zvyklí na zvučnější posily, než kterými jsou Álvaro Odriozola nebo Vinicíus Junior. Klubový prezident Florentino Peréz alespoň dotáhl do zdárného konce dlouhotrvající ságu ohledně přestupu belgického gólmana Thibauta Courtoise. Větší míra zodpovědnosti tak bude ve výběru nového trenéra Julena Lopeteguiho ležet na Garethu Baleovi, Iscovi nebo Marcu Asensiovi.

To na druhém břehu řeky Manzanares měli rušnější léto. Podle mnoha odborníků na španělský fotbal nemělo Atlético tak kvalitní a vyvážený kádr jako před letošním ročníkem. Do týmu Diega Simeoneho přišli v průběhu léta Gelson Martins, Thomas Lemar, Santiago Arias, Rodri nebo Nikola Kalinič. Rojiblancos mají navíc povedenou sezonu v La Lize, kde skončili na druhém místě před svým městským rivalem.

„Jako vždy máme ty nejvyšší cíle, ale je jasné, že se budeme opět více soustředit na Ligu mistrů. S novými hráči budeme ještě silnější a věřím, že se tak jako každý rok opět zlepšíme. Na novou sezonu jsme připraveni a chceme to dokázat už teď v Tallinnu,“ konstatovala opora zadních řad Diego Godín.

Pokud ve večerním utkání vyhraje Real, stane se prvním týmem v dějinách, který ovládne evropský Superpohár třikrát v řadě. Atlético má zase při dvou účastech v Superpoháru stoprocentní úspěšnost a chce přidat svůj třetí triumf. Utkání začíná ve 21 hodin.

Reklama

Doporučované