Hlavní obsah

Blamáž kolem sirotků. Babiš mluví pokaždé jinak, říká účastník schůzky

Co nám tedy řekli? Celý záznam z vystoupení politiků po schůzce Babiše se Šojdrovou.Video: Pavlína Kosová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Ani po týdnu není jasné, jestli chce vlastně Česká republika poskytnout pomoc dětem, které v Sýrii přišly o rodiče.

Článek

Zprvu to byla jednoduchá výzva pro vládu Andreje Babiše: Má Česká republika poskytnout azyl několika desítkám osiřelých syrských dětí, které žijí v přeplněných uprchlických táborech na řeckém ostrově Lesbos?

Ani po týdnu, ani po schůzce premiéra Andreje Babiše a místopředsedy vlády Jana Hamáčka s lidmi, kteří vládu k pomoci sirotkům vyzvali, však není jasné vlastně nic.

Europoslankyně Michaela Šojdrová míní, že dostala od Babiše a jeho vládního spojence ministra vnitra Hamáčka příslib, že když v uprchlických táborech najde děti, kterým je třeba pomoci, a rodiny, které by se o ně postaraly, bude možné sirotky do Česka přivézt.

Andrej Babiš vylíčil schůzku střízlivěji a nakonec promluvil úplně jinak.

„Ano, AB říkal novinářům něco jiného než nám,“ komentoval to na Twittteru ředitel Organizace pro pomoc uprchlíkům a účastník jednání v Hrzánském paláci Martin Rozumek.

„Bavili jsme se o tom, že když děti vybereme, stát zajistí součinnost, všechno bude v naší režii, stát to nebude platit, peníze na přemístění by šly z fondů EU, stát udělá těm dětem jen bezpečnostní prověrku. Pak venku říká, co říká.“

Co tedy na schůzce padlo?

Michaela Šojdrová na chodníku před Hrzánským palácem jasně sdělila, že stát slíbil pomoc.

„My jsme dostali od pana premiéra úkol. S tím, že máme děti najít. Že nám poskytne určitou součinnost, kterou samozřejmě potřebujeme. A že Česká republika – i s pomocí evropských prostředků – je ochotna přijmout tyto děti,“ řekla.

Také už zmíněný ředitel Organizace pro pomoc uprchlíkům Martin Rozumek mluvil podobně.

„Jednání bylo složité, hodně jsme se točili na terminologii. Ale nakonec to vypadá, že pokud se nám podaří ty děti dobře vytipovat, tak je snad budeme moci přivézt,“ uvedl.

Dokonce na opakované dotazy novinářů, kterým se nezdálo, že by Andrej Babiš takový příslib dal, Šojdrová a lidé, kteří ji doprovázeli, svou interpretaci zopakovali.

Podívejte na video na vybranou část dotazů, kdy se novináři ujišťovali, co se v Hrzánském paláci řeklo. (Celá vystoupení – Šojdrové i Babiše – najdete v úvodním videu článku).

Ano, to nám řekli. Michaela Šojdrová, senátor a lidé z neziskovek líčí průběh schůzky.Video: Redakce Seznam, Seznam Zprávy

Andrej Babiš a Jan Hamáček po schůzce skutečně mluvili jinak.

„Řekli jsme, že můžeme, že jí poskytneme kontakt na tábory a uvidíme s čím přijde,“ řekl Babiš.

„Jsme připraveni předat kontakty na řecké orgány, které jsou připraveny vyjít vstříc. Pokud seznam vznikne, budeme dál diskutovat,“ uvedl Jan Hamáček.

Když padla konkrétní a přímá otázka: „Přijmeme, nebo nepřijmeme děti, pokud bude seznam 50 sirotků?“ Babiš řekl: „Já opakuji názor, že lidem je třeba pomoci mimo Českou republiku.“

V deníku Právo pak citují jeho větu z rozhovoru, který deníku poskytl: „Jediné, co jsem paní Šojdrové na schůzce řekl, bylo, že jí ministerstvo vnitra poskytne informace, kde leží uprchlické tábory v Řecku a jaké jsou jejich adresy, a že ty děti může najít. To je všechno.“

Video: Co si myslí ministři Babišovy vlády?

Ptali jsme se ministrů, co si o sirotcích myslí.Video: Nikola Zwrtková, Seznam Zprávy

Reklama

Související témata:

Doporučované