Hlavní obsah

Bleskové záplavy, popadané stromy. Bouře v Itálii si vyžádala deset životů

Část Itálie je pod vodou, zemřelo už 10 lidí.Video: Karolína Štuková

 

Reklama

Bouře v Itálii si od pondělí vyžádaly nejméně deset mrtvých a čtyři lidé byli vážně zraněni. Oznámily to dnes italské úřady.

Článek

Dva mladé lidi v automobilu zabil spadlý strom. Při podobném neštěstí ve městě Terracina zemřel další muž. V Savoně na severu Itálie zasáhl předmět letící vzduchem mladou ženu, která po převozu do nemocnice zemřela.

Další obětí silného větru se stal dobrovolný hasič, jenž pomáhal řešit situaci ve městě San Martino.

Mezi posledními hlášenými oběťmi je muž, který v přímořském letovisku Rimini provozoval adrenalinový sport zvaný kitesurfing. V podalpském regionu bylo nalezeno mrtvé tělo rybáře, jenž v důsledku silného větru spadl do jezera Levico, když chtěl zkontrolovat stav svého člunu.

Kvůli silným dešťům vystoupala hladina vody v Benátkách na 160 centimetrů a více než tři čtvrtiny města byly kompletně pod vodou. Během dneška hladina o desítky centimetrů klesla. Benátské obchody a restaurace jsou zaplaveny, i přes bariéry napříč dveřmi, kterými se obchodníci snažili zabránit přístupu vodě. Manuálně se poté snažili vodu dostat pryč.

Náměstí sv. Marka se změnilo v jezero a před Dóžecím palácem jsou vyvýšené cesty. Náměstí muselo být na několik hodin uzavřeno, jelikož ani dřevěné lávky, které byly improvizovaně vytvořeny pro možné přechody, nezaručovaly bezpečnou cestu.

Další přívaly vody zatím nejsou očekávány, ale i přesto by měla hladina zatím zůstat na 110 centimetrech.

Nejen Benátky byly ovlivněny silnými větry a deštěm. Starosta nechal uzavřít veškeré parky kvůli obavě z padajících větví.

Šéf benátského regionu Luca Zaia varoval, že půda už nedokáže vstřebat další vodu. „Škody jdou do stovek milionů,“ postěžoval si Zaia. Milionové škody přírodní živly napáchaly i na italském zemědělství. Například v okolí jihoitalského Brindisi tornádo zničilo olivové háje, v Kalábrii povodně zaplavily skleníky se zeleninou a na Sicílii se pod vodou ocitly sady s pomerančovníky.

Záplavy při přílivu jsou v Benátkách stále častějším problémem, který se bude i nadále zhoršovat. Příčinou mohou být právě klimatické změny – rostoucí teploty a tání ledovců.

Zatím je uzavřeno velké množství parků a turistických míst, včetně římského Fora nebo Kolosea.

Reklama

Doporučované