Hlavní obsah

Bobista Dvořák: Ostatním zemím nemůžeme kvůli starému materiálu konkurovat

Rozhovor s českým bobistou Dominikem Dvořákem: Nejen o tom, proč mají Češi dvanáct let starý bob.Video: Lucie Hrdličková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Český bobista Dominik Dvořák se účastnil olympijských her v Soči v roce 2014 jako brzdař. Do Pchjongčchangu už vyrazil v roli pilota. Ve dvojbobu s Jakubem Noskem dojeli 17., ze čtyřbobu si odvezli 21. místo. Jak se na výsledek dívá s odstupem času a proč mají čeští bobisté 12 let starý bob, když obvykle se boby mění po jednom olympijském cyklu, prozradil Dvořák v rozhovoru pro Televizi Seznam.

Článek

Ač se bobům přezdívá královská disciplína, podmínky v Česku nejsou zrovna příznivé. Dráha chybí, a tak musí čeští bobisté vyrážet mimo republiku. Jediné, co mohou doma trénovat, jsou starty v Liberci. „V tom jsme docela dobří,“ míní Dvořák. „V loňském roce, když bylo mistrovství světa, jsme byli s dvojbobem první a se čtyřbobem na druhém místě,“ říká sportovec.

Větší problém vidí Dvořák ve starých bobech. Boby se obvykle obměňují jednou za olympijské období. Český čtyřbob je starý 12 let. „Až těsně před olympiádou jsme měli možnost půjčit si čtyřbob od lotyšského výrobce,“ tvrdí pětadvacetiletý bobista. Jednalo se však o prototyp, který nebyl vyzkoušený. „Nakonec to nebyla úplně ta nejlepší sázka, také tomu odpovídaly výsledky,“ dodává.

Koupě nového čtyřbobu je v současnosti priorita. Se starým materiálem nejde ostatním zemím konkurovat. „V Americe vyvíjí boby společně s BMW a NASA. Britové měli vývoj spojený s McLarenem a Italové měli boby s Ferrari,“ vysvětluje Dvořák.

Reklama

Související témata:

Doporučované