Hlavní obsah

Boj o Kašmír si vyžádal další oběti, při přestřelce zemřelo sedm lidí

Boje v Kašmíru mají další oběti.Video: Jana Lipská, Šimon Trantina, AP

 

Reklama

Čtyři indičtí vojáci přišli v pondělí o život při bojích mezi indickou paramilitární policií a militantními povstalci. Střet se odehrál v kašmírském regionu Pulwama, kde minulý čtvrtek zemřelo při sebevražedném útoku přes 40 příslušníků indické polovojenské policie. O život přišel také jeden civilista a dva povstalci. Konflikty ve sporném území Kašmíru zvyšují napětí mezi Pákistánem a Indií.

Článek

Podle agentury Reuters dostaly v pondělí bezpečnostní síly informaci, že skupina povstalců islamistického hnutí Džajše Muhammad se ukrývá ve vesnici v okrese Pulwama, kde sebevražedný atentátník ve čtvrtek najel do kolony asi 70 vozů indické polovojenské policie.

Indické bezpečnostní složky pátrají po členech povstaleckého hnutí, jež bojuje proti indické nadvládě a ke čtvrtečnímu sebevražednému útoku se přihlásilo.

Čtvrteční sebevražedný útok povstalců v Kašmíru.

Vojenská operace indické policie a armády začala brzy ráno. Při prohledávání vesnice, nacházející se jižně od kašmírské metropole Šrínagaru, se příslušníci bezpečnostních sil dostali pod těžkou palbu, kterou čtyři z nich nepřežili. Další utrpěl zranění a byl v kritickém stavu hospitalizován.

Indie obviňuje Pákistán, že měl podíl na sebevražedném atentátu z minulého týdne.

Podle BBC popírá Pákistán jakoukoliv roli při tomto útoku. Indie však z Pákistánu už stáhla své nejvyšší diplomatické zastoupení s tím, že Pákistán je spoluviníkem útoku. Pákistán v pondělí odvolal svého vyslance v Indii ke konzultacím, jak na Twitteru napsal mluvčí pákistánské diplomacie.

V lokalitě byl vyhlášen zákaz vycházení. Indické úřady už v neděli oznámily, že v souvislosti se sebevražedným útokem zadržely 23 osob, které jsou podezřelé z napojení na radikály. Sebevražedný atentátník byl identifikován jako obyvatel Kašmíru ve věku 19 až 21 let.

Reklama

Související témata:

Doporučované