Hlavní obsah

Bojovat o Brusel chce exministr Vondra i SPD

Kdo bude lídrem jednotlivých stran a hnutí do květnových voleb?Video: Redakce Seznam

 

Reklama

Politické strany a hnutí v Česku v těchto dnech kompletují kandidátky do květnových voleb do Evropského parlamentu.

Článek

Kandidátku dnes představila ODS. Jejich lídrem je europoslanec Jan Zahradil, který bude také kandidátem své frakce Evropských konzervativců a reformistů na nového šéfa Evropské komise. Za ODS se do Bruselu bude chtít znovu dostat i europoslanec Evžen Tošenovský, ale také poslankyně Veronika Vrecionová nebo exministr Alexandr Vondra.

Po odchodu Velké Británie se sice počet poslanců v Evropském parlamentu sníží, a to ze 751 mandátů na 705 křesel. Česko bude mít ale stejně jako nyní 21 europoslanců.

Za Piráty bude bojovat na prvním místě Marcel Kolaja, softwarový specialista, kterého si Piráti v rámci celostátního fóra zvolili během uplynulého víkendu.

Jasno mají i komunisté. Za ně bude obhajovat post europoslankyně Kateřina Konečná.

Už od května minulého roku mají lídra kandidátky lidovci, současného europoslance Pavla Svobodu.

Co se týče vládních stran, ty ještě lídry do květnových voleb oficiálně potvrzené nemají. Podle informací Seznamu by ale měla být jedničkou hnutí ANO současná europoslankyně a oblíbenkyně Andreje Babiše Dita Charanzová. Dvojkou pak europoslankyně Martina Dlabajová.

Vedení sociální demokracie, ústřední výkonný výbor, bude lídra kandidátky vybírat o tomto víkendu. Grémium strany prosazuje současného europoslance Pavla Poce.

V pátek pak bude kandidátku schvalovat TOP 09. Největší šance být v čele má současný předseda strany a europoslanec Jiří Pospíšil. I když jeho kritici, kteří nesouhlasí s kumulací funkcí, by raději viděli jako jedničku současného europoslance Luďka Niedermayera.

Lídrem kandidátky Starostů a nezávislých by měl být europoslanec Stanislav Polčák. Vše ale závisí na tom, jak dopadnou námluvy Starostů s TOP 09. Ve hře je totiž stále jejich společná kandidátka.

Do Evropského parlamentu se bude snažit poprvé proniknout i hnutí SPD Tomia Okamury. To prý nyní lídra intenzivně vybírá z několika kandidátů. Jasno prý bude v průběhu února.

Reklama

Související témata:

Doporučované