Hlavní obsah

Bojujeme s epidemií krátkozrakosti. Jen mobily a monitory za to nemůžou, vysvětluje oftalmoložka

Výzva s Jarmilou Heissigerovou: Po 20 minutách práce nablízko se podívejte na 20 vteřin do dálky 20 stop.Video: Tereza Willoughby, Seznam Zprávy

 

Reklama

Čím vzdělanější člověk, tím je víc krátkozraký, ukazují studie. Náš životní styl podle profesorky Jarmily Heissigerové povede k tomu, že za 30 let bude až polovina obyvatel Země potřebovat brýle na dálku. Dá se tomu ještě zabránit a co nejvíc našim očím škodí?

Článek

Dospělý člověk už s takzvaně zkaženým zrakem nic moc nenadělá, nejvíc ohrožené jsou tedy malé děti. „Příroda to zařídila tak, že naše oko se adaptuje na to, co nejvíc potřebuje. Krátkozraké oko proto velmi dobře vidí na krátkou vzdálenost,“ říká přednostka oční kliniky 1. LF UK a pražské VFN.

„Když to oko potřebuje, tak se vlastně prodlouží, naroste. To se děje u malých dětí. Často pracují do blízka a ještě za umělého osvětlení,“ dodává.

„Epidemie krátkozrakosti ale začala v 80. letech, kdy ještě nebyly tablety a chytré telefony, větší vliv má právě umělé světlo,“ vyvrací jeden z mýtů Heissigerová. Malý hokejista, který trénuje v hale, tak zřejmě dostane brýle dřív než dítě, které si chodí číst do parku.

K relativně novým objevům patří léčba atropinovými kapkami. „Atropin uvolní sval, který způsobuje zaostření do blízka. V malé koncentraci přitom zůstane zornička úzká,“ vysvětluje ve Výzvě.

Dokonalý orgán

„Oko je dokonalé, můžete se věnovat chirurgii, řešit nádory, ale taky dioptrie,“ vysvětluje, proč se před lety do oftalmologie zamilovala. O různých disciplínách očního lékařství i stadiích výzkumu vydala spolu se svým týmem knihu Oftalmologie, která je dosud nejkomplexnějším průvodcem v oboru.

„Je neuvěřitelné, že jsme tak malý orgán byli schopni operovat i před 150 lety. Dnes už děláme do oka jen 1,8 milimetru širokou dírečku a tudy dovnitř vpravíme srolovanou čočku,“ vysvětluje jemnou práci.

Je české oční lékařství stále na nejvyšší světové úrovni? Nechala by si sama odstranit dioptrie laserem? Co říká na alternativní metody léčby, jako je populární oční jóga? A jak máme o své oči pečovat správně? Podívejte se na celý rozhovor v úvodním videu.

Reklama

Související témata:

Doporučované