Hlavní obsah

Boss Dukly: Hodně nerad bych byl za blbce i za rok

Foto: Profimedia.cz

Petr Paukner, majitel Dukly Praha, se dlouhodobě netají svými kritickými postřehy na téma vedení českého fotbalu.

Reklama

Duklu Praha vlastní Petr Paukner už sedm let. Dostatečně dlouho na to, aby si ujasnil, že v českém fotbale vážně není radno podléhat iluzím. Třeba té, že se I. liga dohraje a Dukla díky tomu znovu postoupí mezi elitu. Nestalo se.

Článek

„Budu naprosto upřímný… Tomu, že se program ligy po koronavirové pauze opravdu kompletně odehraje, jsem nevěřil ani na vteřinu. A to vzhledem k platnému pravidlu, že nezkompletování celého ročníku v první lize všechny zachrání,“ vysvětluje úspěšný podnikatel Petr Paukner v kanceláři své společnosti Carbounion v centru Prahy.

„Dokonce jsem se o to, že se liga komplet nedohraje, s jedním člověkem také vsadil. Dneska mě mrzí, že jen za tisícovku,“ připojí ještě Petr Paukner, obchodník s uhlím a 55. nejbohatší Čech podle loňského žebříčku časopisu Forbes.

„Zdůrazňuji, že jsem jednoznačně dalek toho, abych snad zpochybňoval jakékoli rozhodnutí či počínání některého z klubů. Já v téhle rovině vůbec neuvažuji a tohle mají v kompetenci jiní. Pro mě je nejpodstatnější, aby Ligová fotbalová asociace (LFA) dobře využila všech svých zkušeností posbíraných z uplynulého ročníku. Příslušná fotbalová legislativa, disciplinární řády a podobně by se měly urychleně zaktualizovat, aby pak celý ten systém uměl flexibilně a snáze reagovat na úskalí, která koronavirus fotbalu přináší.“

Připomeňme, že ligu nejprve „vypnula“ březnová opatření vlády proti šíření covidu-19. Když se posléze podařilo soutěž restartovat, objevil se virus časem v kabině Karviné a následně v Opavě. Ještě před touto poslední ránou do vazu se kluby 17. července zatím naposledy sešly a odhlasovaly si, že se kvůli už opravdu šibeniční termínové listině ruší baráž. A že dohraje-li se skupina o záchranu, sestoupí jen poslední z ní. Zatímco nahoru půjdou hned tři týmy konečné druholigové tabulky, tedy Pardubice, Zbrojovka Brno a Dukla Praha. V den naplánovaného znovurozehrání skupiny o záchranu však oznámili pozitivní případ nákazy v opavské kabině.

A podle očekávání tedy z I. ligy nikdo nesestoupil a nahoru jdou první dva, tedy Pardubice se Zbrojovkou, takže ten černý Petr zbyl, jak všichni vědí, na nás.

Ano. A to přesně v souladu s ustanoveními, která si kluby 17. července odhlasovaly. A to včetně Dukly, jež byla tehdy také pro návrh. Mnohé tedy asi napadne, že se teď nemáte co rozčilovat, když se jede podle not, s nimiž jste souhlasili.

Rozčilovat… Takhle to není. Můj bratr prosazoval, ať Dukla toho 17. července hlasuje proti těm ustanovením. Nelíbila se nám, tušili jsme, jak to všechno dopadne. Na můj pokyn a z mého rozhodnutí jsme ale hlasovali pro návrh. Nechtěl jsem v danou chvíli jít do konfliktu a vytvářet další zbytečné tlaky.

Jak tedy celkově počínání Ligové fotbalové asociace v časech koronavirové krize hodnotíte?

Musíme k věci přistupovat tak, že se děly věci, s nimiž nikdo nemohl počítat. Teď mám na mysli virovou nákazu, všechna vládní opatření i s jejich důsledky a podobně. Ligová fotbalová asociace musela čelit situaci, kterou nikdo neznal. Některé nové předpisy vznikaly za pochodu. Pro patřičnou míru regulérnosti je ale samozřejmě ideální, když se předpisy upraví v období mezi dvěma sezonami, aby v té následující platily pro všechny stejnou měrou a nikdo se nemohl vymlouvat, že ho poškodily, protože se jízdní řády měnily, když už byl pomyslný rychlík na trati. Teď máme pauzu mezi sezonami. Takže právě teď nastalo to období, kdy je zapotřebí s těmi řády pohnout, aby na začátku příští sezony byly hotové. Ono už je to za chvíli, kolem 22. srpna. Času není nazbyt. A já po Ligové fotbalové asociaci chci vlastně jedinou věc. Víte jakou?

Povídejte.

Vlastně dvě věci. Aby bylo v příští sezoně i v těch dalších zajištěno, že i když nebude odehrána kompletní zápasová porce nejvyšší soutěže, budou i tak zcela jednoznačným způsobem určeni sestupující.

Tak já zkusím uhodnout tu druhou věc, kterou po LFA budete vyžadovat. Abyste s Duklou za rok nebyl s prominutím zase tak trochu za jediného blbce, který na ta kouzla s regulemi doplatí.

Gratuluji, trefil jste to naprosto přesně. Já vnímám, že Dukla Praha zase až tak moc lidí nezajímá, na rozdíl třeba od Zbrojovky Brno, která působí ve velkém městě, je tam potenciál stavby stadionu a tyhle a podobné další skutečnosti jistě mají mnozí v hlavách. Ale při určování sportovního pořadí, postupů, sestupů a podobně by měla platit jasně čitelná pravidla. Teď byla liga donucena hledat nové modifikace řádů v rozehrané soutěži, což není nikdy ideální. Každopádně poté, co byla zrušena baráž, ve které bychom za normální situace, kdyby nebylo koronaviru nebo termínové krize, měli právo si jako Dukla Praha napřímo zahrát o prvoligovou účast, tak se nám líbila myšlenka, aby si tu baráž mezi sebou zahrála Zbrojovka s námi. Ta varianta měla celkem podporu. I Miroslav Pelta mi říkal, že by mu to tak přišlo vhodné.

Každopádně by se takové řešení jistě nelíbilo Zbrojovce. Zejména pokud by se stalo, že by jako druhý tým v druholigové tabulce měla po takové baráži s vámi, tedy s Duklou, po případném neúspěchu zůstávat ve druhé lize. V takovém případě by se asi vůbec nedalo vyloučit, spíš naopak, že by Zbrojovka napadla ztrátu svého postupu u soudu. A to by byl právě ten efekt, kterému se Dušan Svoboda, předseda Ligové fotbalové asociace, chtěl za každou cenu vyhnout. A v tom úhlu pohledu je asi třeba mít pro něj i pochopení.

Souhlasím s vámi. Ale jak už tu padlo: Hodně nerad bych byl za blbce i za rok. Pokud by to zase mělo být kvůli nějakým změnám regulí, co by se objevovaly až v průběhu sezony, pak bych s tím měl opravdu velký problém. A řešil bych ho. To můžu všem slíbit. A řeknu to zcela jasně i Dušanu Svobodovi, máme teď spolu domluvenou schůzku. A budeme se bavit o stejných věcech jako teď s vámi. Požaduji jasně čitelná, neměnná pravidla, která budou platit od začátku sezony a pro všechny stejně.

Zrovna Dušan Svoboda čelil v uplynulé sezoně kritice, že odmítal zodpovídat a řešit dotazy typu: „Máme tu virus, může se dít to nebo to, víte, jak by v tom případě LFA reagovala?“ Místo toho šermoval tezí, že mu to připadá, jako by stále dostával dotazy typu: „A co bude, když najednou uprostřed šestnáctky vyroste strom?“ A proto prý bude takové situace řešit teprve až nastanou. Zlé jazyky by možná dodaly: A podle toho, jak by to pak zrovna někomu vyhovovalo.

V tom samozřejmě spočívá úskalí té strategie, kterou jste popsal, tedy řešit věci, až když opravdu nastanou. A nemít dopředu připravená jasná a čitelná pravidla. Já jsem samozřejmě pro systém, kdy všichni dopředu vědí, podle jakých regulí se hraje. Systém strom v šestnáctce samozřejmě pro vedení ligy otevírá až příliš velkou manévrovací plochu. A nepříjemné pocity, že se případná ad hoc řešení mohou šít někomu na míru. Což v konečném důsledku velmi oslabuje a zpochybňuje v očích veřejnosti ten výsledný fotbalový produkt. Jasně daná pravidla mu mohou jen prospět.

Máte nějaké konkrétní návrhy, jak nyní sporné situace v řádech podchytit? Nejvíc se asi debatuje o tom, jak řešit situace, kdy je tým v karanténě. Zda mu zápasy odkládat, nebo vést příslušný klub k tomu, ať postaví béčko či dorost…?

V zahraničí vidíme, že to řeší různými způsoby. Je mi v zásadě jedno, jaký způsob v Česku zvolíme, ale chci, abychom si to řekli teď. A nečarovali s tvorbou pravidel zase až v průběhu sezony podle toho, jaká by byla situace, včetně osob a obsazení. Anebo příslušnosti klubu k tomu či jinému kraji. Vždyť to je také sportovně nespravedlivé, když velmi podobnou situaci nákazy v týmu řeší v jednom koutě republiky tak a v jiném onak. A přitom ty týmy hrají stejnou soutěž, jen každý podle jiných podmínek.

S malou dávkou nadsázky lze říci, že se nejmocnějšími osobami v českém fotbale stali v uplynulé sezoně šéfové krajských hygienických stanic, na jejichž libovůli a osobním rozhodnutí záleželo, zda do karantény půjde jedinec, nebo celý tým. I tahle problematika a nastavení nějakého standardu, jak takové situace řešit i v různých krajích očekávatelněji, by asi měly být prioritou v jednáních LFA s ministerstvem zdravotnictví.

Ano, postupně se tu dotýkáme různých rovin toho komplexního problému. A tahle je jedna z nejdůležitějších. A také z nejdiskutovanějších. Máte tam pak situace jako Karvinou či Opavu. To jsou městské kluby, ve fotbalových věcech se pak angažují politici, v Karviné je to propojené přes pana Wolfa, víme, že dopisy na LFA psal i opavský primátor. A co si budeme povídat, tihle političtí matadoři se s těmi hygieniky znají, zejména spolu logicky musí mít spoustu pracovních jednání, mají na ně vliv.

Rozhodnutí krajských hygieniků měla vliv na nedohrání soutěže, tím pádem na skutečnost, že Dukla Praha zůstane ve druhé lize. O kolik peněz tak přijdete při rozdělování společného balíku peněz za televizní a marketingová práva?

Rozdíl mezi I. a II. ligou činí zhruba 8 milionů korun. Je to citelná položka, v minulé sezoně jsme měli v Dukle Praha rozpočet na 55 milionů, to je na druhou ligu po mém soudu opravdu hodně, i když o Brnu se říkalo, že mělo kolem šedesáti. Směrem do příští sezony si budeme některé věci muset ještě vyhodnotit. Ekonomická situace v zemi i v Evropě bude složitá. I Dukla na to bude muset reagovat. Rozpočet bude výrazně nižší.

Dlouhodobě se netajíte jistou rozmrzelostí nad svou fotbalovou investicí. A hledáte pro Duklu nějakého seriózního strategického partnera nebo rovnou kupce. Už je nějaký na obzoru?

Pořád se objevuje spousta kupců toho typu, co by klub hrozně rádi rychle koupili a ještě rychleji pak všechno rozprodali. To by byl konec Dukly a pod to já se nepodepíšu. Aby mi pak ještě ve finále někdo vyčítal, že jsem byl hrobařem Dukly, tak to tedy opravdu ne.

Už několik let jste součástí zdejšího fotbalového prostředí, netajíte se jeho kritikou. Máte pocit, že jsou v českém fotbale jisté morální kategorie nastavené trochu jinak než v jiných segmentech společnosti?

Ve fotbale se pohybuje velké množství vykuků, kterým způsob, jak je tu v Česku fotbal nastaven, dokonale vyhovuje.

Abychom fotbal jenom nehaněli.. V byznysovém světě, ve kterém se pohybujete, je vždycky všechno čisté jako sklo?

V té byznysové lize, ve které se pohybuji já, platí jedno nepsané, nemilosrdné, ale zcela správné pravidlo. Stačí, aby někdo jednou udělal věc, která ostatním přijde něčím zpochybnitelná, s nádechem něčeho ne úplně čistého. Pak ten člověk prostě skončil. Je to jako by měl na hlavě vypálený cejch, prostě už s ním velký obchod nikdo neudělá.

Pokud jsou tedy fotbal a byznys v těchto otázkách dvě natolik odlišné kategorie, neprospělo by vylepšení fotbalové kultury v zemi, kdyby se u společných jednání a aktivit Ligové fotbalové asociace osobně více angažovali právě majitelé klubů? Třeba by se objevily i nějaké vize rozvoje, myšlenky přesahující dnešek.

Na ty schůze chodí obvykle lidé, kteří udržují kluby v chodu. Schůzka majitelů se uskutečnila historicky asi dvakrát třikrát. Angažovat se víc osobně asi pro majitele nemá valného smyslu v situaci, kdy je to nastavené jako dneska. Reálně si všechno řídí a mezi sebou domlouvají dva tři nejsilnější kluby. A ty ostatní berou víceméně jako stafáž. To se pak majitelům ostatních klubů nedivte, že o takové postavení nestojí.

Mnozí majitelé klubů si od zřízení Ligové fotbalové asociace, potažmo její separace od Fotbalové asociace ČR, slibovali velké pozitivní změny. Jak vás tak poslouchám, asi se ta vize úplně nenaplňuje, že?

Z toho, řekněme, předchozího fotbalového světa se do toho nového pod hlavičkou LFA v podstatě vše podstatné, včetně mezilidských vztahů nebo atmosféry, překopírovalo. Bohužel.

Z hlediska ekonomického sice pod LFA k jistému navýšení prostředků došlo, ale k žádné skokové změně určitě nikoli. Má vlastně projekt LFA pro kluby ve výsledku nějaký smysl?

Dneska už bych pro projekt jako LFA nehlasoval. Ukazuje se to jako zbytečná záležitost.

Reklama

Související témata:

Doporučované