Hlavní obsah

Bradáčová: Žalobce v kauze Čapí hnízdo postupoval nedůrazně, přijali jsme opatření

Foto: ČTK

Vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová.

Reklama

aktualizováno •

Vrchní státní zástupkyně to uvedla v prohlášení uveřejněném na justičním webu.

Článek

Vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová uvedla, že její úřad není spokojen s tím, jak postupuje žalobce pražského zastupitelství Jaroslav Šaroch v případu vyšetřování kauzy Čapí hnízdo.

V něm je z dotačního podvodu obviněn také premiér Andrej Babiš, několik členů jeho rodiny a také lidé z holdingu Agrofert.

Bradáčová v prohlášení uveřejněném na webu zastupitelství píše, že žalobce dosud nepostupoval dostatečně důrazně a efektivně.

Píše v něm, že letos v říjnu se postupem žalobce na její pokyn zabýval vedoucí státní zástupce v rámci městského státního zastupitelství.

Bylo to tedy ještě před tím, než byla zveřejněna nová zjištění Seznamu, z nichž vyplynula podezření, že jeden z obviněných – Babišův syn z prvního manželství Andrej – byl kvůli vyšetřování Čapího hnízda účelově zavlečen na Krym.

Video: Případ Andreje Babiše mladšího

Pořad Zvláštní vyšetřování o případu Andreje Babiše mladšího.Video: Seznam Zprávy, Vít Klusák, Filip Remunda

„Vrchní státní zastupitelství v Praze i vedení Městského státního zastupitelství v Praze se shodly na závěru, že dozorový státní zástupce MSZ v Praze nepostupoval při výkonu dozorových oprávnění a povinností k policejnímu orgánu dostatečně důrazně a zcela efektivně,“ formulovala pak závěry, k nimž se dospělo.

„Na základě těchto zjištění bylo přijato opatření směřující k tomu, aby dozorový státní zástupce byl aktivnější a zajistil tak úplné a rychlé ukončení vyšetřování,“ uvádí prohlášení.

Podle mluvčího Městského státního zastupitelství Aleše Cimbaly byla žalobci Šarochovi uložena pravidelná povinnost podávat zprávy o stavu řízení. „V rámci vnitřního dohledu nebylo zjištěno, že by bylo vyšetřování stiženo vadami, které by jej do budoucna zatěžovaly nebo průběh vyšetřování zpochybňovaly,“ podotkl Cimbala.

Video: Rozhovor se žalobcem Šarochem

Rozhovor Sabiny Slonkové se žalobcem Šarochem o kauze Čapí hnízdo (zveřejněno v listopadu).Video: Seznam Zprávy, Vít Klusák, Filip Remunda

Vrchní státní zastupitelství se případem Čapí hnízdo zabývalo v rámci dohledu už loni. Tehdy měla Bradáčová výhrady k délce vyšetřování, za práci podřízeného se ale postavila.

Městské zastupitelství prodloužilo termín pro vyšetřování kauzy do konce letošního roku, v minulosti ale připustilo, že ani to nebude stačit. Právě kvůli prodloužení zahájil sám dozorující státní zástupce Šaroch prověrky práce policistů, kteří mají vyšetřování případu na starosti.

Bradáčová také v prohlášení uvedla, že kontrola byla vyvolána opakovanými dotazy médií, která postup vyšetřování dlouhodobě kritizují. Například to, že vyšetřovatelé dosud nebyli schopni Andreje Babiše mladšího vyslechnout.

Video: Tisková konference státního zástupce Martina Erazima, když vypukla aféra s Babišovým synem

Tisková konference žalobce Martina Erazima a pražského policejního ředitele.Video: Seznam Zprávy

Reklama

Doporučované