Hlavní obsah

Britové bojují proti propagandě teroru. Jeden klik může vést až k 15 letům za mřížemi

Británie bojuje proti šíření teroristické propagandy.Video: Zuzana Lachnitová, AP

 

Reklama

Britští zákonodárci odhlasovali přísný zákon o vyhledávání teroristické propagandy na internetu. Podle odpůrců zákon porušuje právo na informace.

Článek

Za kliknutí na internetovou stránku s teroristickou propagandou internetovým uživatelům hrozí až 15 let vězení. Britští poslanci i přes protesty některých z nich odhlasovali nový zákon, který bojuje proti rozšiřování teroristické propagandy, píše server The Independent.

Nový zákon je ještě přísnější, než jak byl navržen, podotýkají britská média – z finální podoby nakonec zmizela „zmírňující“ klauzule, která postihovala až nejméně třikrát opakované vyhledávání teroristické propagandy. Nový zákon se nemá vztahovat na novináře, akademické pracovníky či lidi, kteří neměli důvod myslet si, že vstupují na propagandistické weby teroristů.

Zákon má ale i své kritiky, podotýká The Independent. Kritizuje ho hlavně OSN, nadšená není ani britská parlamentní komise pro lidská práva, která uvádí, že nová podoba zákona je porušením práva na získávání informací.

Podle bezpečnostních úředníků, se kterými hovořil The Independent, zákon pomůže se zadržením extremistů, kterým není možné dokázat jiné zločiny. Také má pomoci předejít radikalizaci. „Existují případy toho, kdy se podezřelí radikalizovali tak, že chtěli spáchat útok, protože měli snadný přístup k online propagandě,“ uvedl k tomu mluvčí ministerstva vnitra.

Minulý měsíc ministr obrany Ben Wallace řekl poslancům, že zákon pomůže odsoudit zahraniční bojovníky. Není ale možné, aby se retroaktivně vztahovalo na stoupence IS, kteří se vrátili zpět do Británie.

„Členové obou parlamentních stran se oprávněně zlobí, když se zahraniční bojovníci vrátí zpět, a my nemáme žádný legální způsob, jak je odsoudit, protože získávání přesvědčivějších a komplexnějších důkazů je náročné,“ řekl Wallace.

Odsouzení teroristé budou muset podle nového zákona policii poskytnout další informace, stejně jako registrovaní sexuální násilníci. Součástí zákona je i klauzule o tom, že policie bude moci osoby, které jsou podezřelé z možné protistátní aktivity, zadržet na hranicích.

Reklama

Související témata:

Doporučované