Hlavní obsah

Jedno „poprvé“ královny Alžběty II. Nešla na akci, kterou nikdy nevynechala

Foto: Profimedia.cz

Královna Alžběta II. s nyní již zesnulým manželem Philipem na Royal Ascotu v roce 2015.

Reklama

Asi nejvýznamnější akcí v rámci britských dostihových závodů je Royal Ascot. Královna Alžběta se se letos vůbec poprvé z vlastní vůle nezúčastnila zahájení.

Článek

Na britský trůn Alžběta II. usedla před více než 69 lety a během tohoto období prý dobrovolně nevynechala jediný dostihové závody Royal Ascot, které se pravidelně konají po dobu pěti dnů v měsíci červnu. Minulý rok musela královna, která je podle listu The Telegraph velkým dostihovým nadšencem, svou účast oželet kvůli pandemii koronaviru, letos se ale rozhodla nezúčastnit záměrně.

„Je to Royal Ascot, ale není to tradiční Royal Ascot,“ sdělil listu v souvislosti s novinkami jeden ze zdrojů blízkých královskému paláci. „Jsou zavedena omezení, nemůžete se tam volně pohybovat a nemůže ani přijít tolik lidí.“

Letošní ročník dostihů se koná od 15. do 19. června a na internetu již kolují fotografie osobností, které se na zahájení události vypravily. Mezi nimi je například i královnin syn princ Charles s manželkou Camillou, vévodkyní z Cornwallu. Podle britských médií existuje možnost, že se královna zúčastní později v týdnu, první den však prožívá pouze prostřednictvím televizního přenosu.

Royal Ascot 2021 je kromě sportovní akce i součástí druhé fáze vládního Program pro výzkum událostí. Tato iniciativa si klade za cíl prozkoumat riziko přenosu covidu-19 ve spojení s účastí na společenských akcích a chce prozkoumat způsoby, jak lidem umožnit bezpečnou účast na nich.

Každého dne se podle webu sportovní akce může v koronavirových podmínkách zúčastnit pouze 12 000 lidí. Ti musí souhlasit se zapojením do výzkumu a poskytnout britské Národní zdravotní službě své kontaktní údaje. Kromě toho pak musí podstoupit hned několik testů na covid-19.

Ascotské závodiště, kde se akce koná, má historii dlouhou již více než 300 let sahající až do doby královny Anny Stuartovny. Royal Ascot je pokládán za jednu z nejvýznamnějších dostihových událostí, která vyžaduje i zvláštní dress code. Běžně se akce účastní na 300 000 lidí denně.

Reklama

Doporučované