Hlavní obsah

Brno chce skončit s nedostupným bydlením. Plánuje výstavbu za tři miliardy a družstevní byty

Vedení brněnské radnice plánuje nové byty za téměř tři miliardy korun.Video: Tomáš Svoboda, Jan Kozel, Seznam Zprávy

 

Reklama

Brno chce řešit příliš drahé a nedostupné bydlení. Plánuje výstavbu za tři miliardy korun i ojedinělý projekt družstevních bytů. Zadotuje stovky bytových jednotek pro mladé rodiny i starší lidi.

Článek

Hypotéky s přísnějšími podmínkami jsou pro mnoho mladých rodin nedostupné, na brněnském trhu tak zůstávají jen dražší nemovitosti. Vedení města chce špatnou situaci řešit výstavbou tisíců družstevních, startovacích nebo sociálních bytů. Radní ve středu představili nejbližší plány v brněnských Černovicích a Starém Lískovci. Město tam chce zadotovat tisícovku bytů za téměř tři miliardy korun. Začnou vznikat nejdříve za tři roky.

Další tisíce jednotek zajistí soukromí developeři. „Poptávka po bytech vysoce převyšuje nabídku. Skoro polovina ze zamýšlených bytů zůstane ve vlastnictví města. Znamená to dostupnější bydlení pro mladé rodiny i starší lidi,” sdělil náměstek brněnské primátorky Oliver Pospíšil.

Součástí loni schválené strategie bydlení, na níž nová koalice navazuje, je také v Česku ojedinělý projekt družstevních bytů vybudovaných městem. Je určený mladým lidem, kteří nemají vlastní bydlení a kvůli příjmům třeba nedosáhnou na hypotéku. „Tahle možnost nás zaujala. Proto jsme se do projektu přihlásili,” řekla reportérům Seznam Zpráv Barbora Hálová.

S manželem a půlročním synem marně shánějí vlastní bydlení. Současný nájemní byt jim velikostně přestává stačit „V pořadníku jsme stopadesátí. Ani nám nevadí, že si několik let počkáme. Vlastně nemáme jinou možnost, jak se dostat k vlastnímu bytu,” popsala Hálová.

Zájemci o družstevní bydlení musejí splnit řadu podmínek, například věk do 36 let, nesmí vlastnit nemovitost, měsíční příjem jednotlivce či páru se musí pohybovat od pětatřiceti tisíc do padesáti tisíc korun čistého měsíčně.

Město s nimi založí družstvo, které si vezme hypotéku a za ni se postaví domy na pozemcích města. Zájemci s ohledem na velikost bytů zaplatí předem od čtyř set tisíc do sedmi set tisíc korun, zbytek doplatí v měsíčních splátkách.

Po splacení město z družstva vystoupí a byty připadnou lidem. „Spousta mladých rodin nyní nedosáhne na hypotéku. Nemají našetřené milionové částky nebo dostatečné příjmy. Družstevní byty mohou pomoci tento problém řešit,” řekl lidovecký náměstek Petr Hladík, který připravoval strategii bydlení v minulé koalici.

Do konce loňského roku se městu přihlásilo přes sedm stovek lidí. „Počítáme i s dalšími koly přihlašování,” ujistil Pospíšil.

První městské družstevní byty totiž vzniknou nejdřív za čtyři roky, okruh zájemců se tak může změnit. „Přihlašování pro zájemce zatím nebylo závazné. Bytová družstva začneme tvořit až s naprojektovanými domy,” dodal Pospíšil.

Největší projekt prozatím radní plánují v černovické lokalitě Na Kaménkách. Město tam ve spolupráci s developerskou společností Imos plánuje vystavět 1 900 nových bytů. Z 800 městských bytů by 60 mělo sloužit pro sociální bydlení, 200 by mělo být pro seniory, 100 bytů bude startovacích pro mladé rodiny, 60 bezbariérových a 380 poslouží jako družstevní.

Vedení městské části je výstavbě nakloněné, přesto vnímá i rizika. „Pokud tady vznikne nová čtvrť větší než polovina dosavadních Černovic, je potřeba zajistit dopravní obslužnost. Bude třeba také nová pošta, radnice a další podobné stavby,” zdůraznil starosta brněnských Černovic Ladislav Kotík zvolený za sdružení Společně pro Černovice.

Lokalita patří už od začátku tisíciletí mezi jednu z pěti rozvojových oblastí města pro stavbu bytů.

Radní také ohlásil plány na výstavbu ve Starém Lískovci. V lokalitě U Penzionu město chystá 150 bytů. Odhadované náklady jsou 450 milionů korun. „V tomto místě jsme nejblíže uskutečnění. Počítáme se stavbou mezi lety 2022 a 2023,” řekl Pospíšil. Na místě nynějšího parkoviště vzniknou i několikapatrové garáže.

Brno vlastní zhruba 29 tisíc bytů. Tvoří patnáct procent z celkového bytového fondu v Brně, zbytek je v soukromém vlastnictví.

Reklama

Doporučované