Hlavní obsah

Brno láká turisty na prohlídky běžecké, s příběhem i pět tras mikrobusem

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Sérii prohlídek s netradičními náměty, dvě běžecké prohlídky a pět vyhlídkových okruhů turistického mikrobusu doplní v létě běžnou nabídku turistického a informačního centra TIC Brno.

Článek

Absolutní novinkou jsou dvě běžecké trasy s průvodcem. „Takzvané running tours jsou známé ze zahraničí, u nás jsou však stále ojedinělé. Vsadili jsme na ně proto, že chceme oživit tento produkt. Věříme, že nový formát přitáhne také mladší generaci, což je i letošním cílem,“ uvedla ředitelka TIC Brno Jana Janulíková.

Trasy o délce šest a deset kilometrů vedou místy, která by při prohlídce v běžném tempu nebylo možné projít. S profesionálním průvodcem lidé v pomalejším běžeckém tempu proběhnou přes Vilu Tugendhat k Cejlu nebo přes Pavillon ke Špilberku.

Nabídku oblíbených prohlídkových okruhů, jako je třeba Funkcionalismus v Brně, doplní nové autentické prohlídky. Jedna z nich nazvaná Příběh trhovkyně (a trable zákaznic) prochází po existujících i zaniklých tržištích v Brně a ukáže, jaké zboží se kde dalo koupit, jaké byly fígle obchodníků a odhalí i některé osobní příběhy trhovkyň. Novinkou je i okruh Neživá příroda v Brně mapující geologickou minulost jednotlivých míst a brněnské kavárny současné i zmizelé.

Mezi pěti trasami vyhlídkového turistického mikrobusu je letos novinkou ta s názvem Legendární místa brněnského sportu. „Každý rok rozšiřujeme témata vyhlídkových jízd. Loni zaujal okruh Paláce průmyslové aristokracie, letos si to slibujeme od toho sportovního. Za tři hodiny se účastníci dozví to nejdůležitější o téměř stopadesátileté tradici sportovních týmů v Brně,“ uvedla Janulíková.

Vyhlídkové jízdy trvají od dvou do 3,5 hodin, vždy mají několik zastávek spojených s výstupem a představují například slavné brněnské vily, nejkrásnější vyhlídky na město nebo to nejlepší z brněnského funkcionalismu.

Reklama

Související témata:

Doporučované