Hlavní obsah

Brutus na druhou. Perspektivní trio z Belgie se setkalo s českou legendou

Zpěvačka a bubenice belgické skupiny Brutus je známá svou emotivní hrou.Video: Pavol Martaus

 

Reklama

Když se řekne slovo Brutus, mnozí fanoušci českého bigbítu si vybaví legendu, která na scéně působí už více než padesát let. Nyní ale tomuto názvu dělá čest belgické trio, které má tričko českých Brutus ve své zkušebně. Setkání obou formací jsme uspořádali před pražským klubem Fuchs2.

Článek

Belgičtí Brutus zažívají obdivuhodný kariérní start. Většinou platí, že si kvalita svou cestu najde, ale v jejich případě je to dálnice z říše snů. Naposled do Česka dorazili jako předkapela temné písničkářky Chelsea Wolfe, která si získává obecenstvo i mimo vkusnou metalovou komunitu díky tomu, že jedna z jejich skladeb byla použita pro trailer k seriálu Hra o trůny. Nyní mladí Belgičané dokáží plnit evropské kluby sami a pomalu plánují turné po Spojených státech. Hlavní slovo měla zpěvačka a bubenice Stefanie Mannaerts, která naštěstí získává stále více zdravého sebevědomí.

„Je to úžasné, ale zároveň hodně zvláštní přijít do klubu, kde je vyprodáno. Je to divné, protože jediné cíle, jaké jsme kdy měli, bylo odehrát dobrý koncert a prodat pár desek. Všechno bylo zatím úžasné. Lepší, než jsme si kdy mohli vysnít,“ zmiňuje Stefanie a následně popisuje, jak se jí daří kombinovat energickou hru na bicí a emotivní zpěv: „Přijde mi to jako jakákoliv jiná disciplína, která vyžaduje praxi, ať už jde o hraní na kytaru, basu nebo běh. Rozhodně k tomu nedošlo přes noc. Jako první jsem se musela smířit sama se sebou a skutečností, že jsem zpěvačkou. Trvalo mi to nějakých pět let a došlo k tomu hlavně díky nové desce.“

Místnost, ve které belgičtí Brutus skládají a zkoušejí, má ve svém středu unikátní spojitost s Českou republiku, a to tričko legendárních českých Brutus. To dostali Belgičané darem, bez jediného slova, od jednoho fanouška na festivalu v Belgii včetně letáku oznamujícího padesát let existence. Právě kapelník českých Brutus Vladimír Hasal byl tím, kdo byl za kapelu vyslán na symbolické setkání. „Já jsem o této kapele věděl, že existuje. Samozřejmě jsem se díval na YouTube videa ještě než se tu začali objevovat a říkal jsem si, že je to jasná alternativa. My jsme také Brutus, ale trochu jiného ražení, přesněji bigbít, rokenrol. Ten má ale tisíc tváří, tak proč ne,“ zmiňuje Hasal.

Bigbítová legenda má aktuálně na kontě padesát dva let nepřetržité činnosti. Zdraví ještě slouží, a proto jsou budoucí plány optimistické. „To zdraví musíme samozřejmě impregnovat, aby bylo zocelené. Máme nabídku od naší nahrávací společnosti udělat nějaký nosič, dokud se to ještě bude vydávat v té podobě, jako je to dneska.“

Celý rozhovor najdete v úvodním videu. Je součástí magazínu Slavní, který Televize Seznam vysílá každé úterý od 21 hodin.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Reklama

Související témata:

Doporučované