Hlavní obsah

Bulharská policie zadržela muže podezřelého z vraždy novinářky Marinovové

Zavražděná bulharská novinářka Viktorija Marinovová.Video: AP, Reuters

 

Reklama

Bulharská policie v úterý zadržela muže, který je podezřelý z vraždy investigativní novinářky Viktorije Marinovové.

Článek

Bulharská policie dnes prověřuje Ukrajince s rumunským pasem ohledně případného spojení s brutální vraždou investigativní novinářky Viktorije Marinovové. Podle médií to sdělil Teodor Atanasov, šéf oblastního oddělení ministerstva vnitra v Ruse. Atanasov tak uvedl na pravou míru předchozí informace, které se objevily ve sdělovacích prostředcích, o tom, že byl zadržen rumunský občan podezřelý z vraždy novinářky.

Podle Atanasova policisté prověřují alibi tohoto muže, ale vyšetřování s cílem odhalit pachatele vraždy bez přerušení pokračuje. Prověřováni jsou především lidé mající sklony k takovým činům, které byly spáchány na Marinovové.

Její tělo se našlo v sobotu v severobulharském městě Ruse, kde novinářka regionální televize TVN žila. Vyšetřovatelé dosud pracují se všemi možnými verzemi spáchání vraždy; žena byla před smrtí znásilněna, surově bita a škrcena. Vyšetřovatelé zatím považují za méně pravděpodobné, že by trestný čin souvisel s novinářskou prací oběti.

Zločin vyvolal rozhořčení nejen v Bulharsku, ale i v zahraničí a také výzvy k pečlivému vyšetření. Jedná se o třetí vraždu novináře v zemích Evropské unie za uplynulých 12 měsíců. Loni v říjnu připravila nálož nastražená v automobilu o život maltskou novinářku Daphne Caruanovou Galiziovou. Letos v únoru nájemný vrah zastřelil slovenského investigativního novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenku.

Některá bulharská média připomněla, že Marinovová při své práci upozorňovala na korupci a na podvody například s fondy EU. Jejím posledním příspěvkem byl rozhovor s bulharským a rumunským novinářem, kteří spolupracovali při zkoumání korupční aféry odhalující tunelování unijních fondů bulharskou společností GP. Město Ruse leží u Dunaje, který tvoří hranici Bulharska a Rumunska.

Reklama

Související témata:

Doporučované