Hlavní obsah

Dodnes nevím, co za tím bylo. Bývalý kapitán Slavie promluvil o svém odchodu

Hostem Ušáku byl bývalý fotbalista Erich Brabec.Video: Jaromír Bosák

 

Reklama

Jako fotbalista získal ligové tituly v dresu pražské Sparty i Slavie. Má za sebou několik angažmá v cizině, kde především v Turecku zjistil, jak složitý může být život profesionálního hráče. Hostem talkshow Ušák byl Erich Brabec.

Článek

V kariéře toho prožil opravdu hodně. Jako aktivní fotbalista prošel celou řadu klubů. Tuzemských i zahraničních. Dotáhl to k mistrovským titulům i startům v reprezentačním dresu. Dnes pracuje jako trenér, respektive asistent Luďka Klusáčka na lavičce Bohemians. Erich Brabec má z čeho čerpat, co předávat. Dá se důvodně předpokládat, že zanedlouho se ujme některého ligového mužstva jako hlavní trenér.

Málokomu se podaří nastupovat hned za tři pražská prvoligová mužstva. V Erichově případě šlo o Spartu, Slavii a Bohemku. Především angažmá v Edenu se velmi vydařilo. Během něj se Erich se spoluhráči dvakrát radoval z mistrovského titulu, zahrál si Ligu mistrů, stal se kapitánem červenobílých. Přesto se dozvěděl, že zničehonic nezapadá do koncepce trenéra Jarolíma a musí v klubu skončit. Byla to určitě těžká rána, která nejspíše ještě není úplně zahojena, protože Erich plánoval v Edenu výrazně delší pobyt. Po nuceném odchodu následovalo další působení v zahraničí a zanedlouho příchod do Sparty.

Hlavní témata Ušáku s Erichem Brabcem

02:11 - Shrnutí posledních zápasů Bohemians 1905

03:11 - Vzpomínky na fotbalovou kariéru a působení v cizině

05:42 - Jaký byl život v Rusku

07:53 - O angažmá v Turecku

14:13 - O Slavii, titulech a nečekaném odchodu

18:33 - Působení ve Spartě a zisk titulu

21:45 - O trenérské dráze

23:05 - Jaké to je komentovat fotbalové zápasy

Na celý díl se podívejte ve videu v úvodu článku.

Na Letné se musel potýkat s velkou konkurencí, přesto se i tam dokázal prosadit do sestavy. Ve Spartě posléze začal i s trenérskou prací u mládeže, odtud se vydal jako hlavní trenér do Vlašimi a dnes působí v Ďolíčku, kde si také stihl zahrát ligu. Nejvyšší soutěž ale okusil i v Rusku, Turecku, Švýcarsku či Rakousku. Rozhodně nasbíral celou řadu zkušeností, byť ne všechny může hodnotit jako pozitivní. V Rusku se nejprve prezentoval v dresu Dynama Moskva, poté přešel do Vladikavkazu. Poznal úplně jiný svět, než je ten moskevský. Navíc během jeho působení došlo k atentátu v Beslanu. To, co se dělo během něj a hlavně v čase po něm, už Erich nikdy z paměti nevymaže.

Na vlastní kůži poznal, jak to může fungovat i v Turecku. První angažmá ukončila až sportovní arbitráž v Lausanne po třech letech tahanic, druhé přineslo pozoruhodné splynutí kádru dvou klubů a dvojnásobný počet hráčů v kádru jediného týmu. Zároveň i výraznou řevnivost mezi konkurenty v boji o místo v sestavě. V nejnovějším díle Ušáku na tyto časy vzpomíná už s úsměvem, ale tehdy to asi nebyla úplně jednoduchá situace.

V posledních letech působí Erich Brabec i jako televizní expert při fotbalových přenosech České televize. To, že dlouho působil na nejvyšší úrovni jako hráč a v současnosti pracuje jako trenér, mu přijde jako velká výhoda. Fotbal zná ze všech možných pohledů. Zatím největší akcí pro něj bylo mistrovství světa v Rusku, vlastně se vrátil na místo činu. Nyní má před sebou evropský šampionát. V Ušáku se ale můžete dozvědět i o jeho vášni pro golf, o tom, jak by se tvářil na trenérskou nabídku z Turecka po všech zkušenostech v této zemi, i mnoho dalšího.

Pořad Ušák vychází na Seznam Zprávách v premiéře každou neděli v 17:00.

Reklama

Související témata:

Doporučované