Hlavní obsah

Vzpomínka na Miloše Formana. Byl pyšný na český humor, říká dokumentaristka, která jej točila při jeho poslední režijní práci

Do Ameriky a svých filmů Forman přenesl protest proti komunismu, míní Špátová.Video: Renata Kalenská, Seznam Zprávy

 

Reklama

I k začínajícím hercům se Miloš Forman choval s úctou. Ta mu ale nedovolila, ani aby tykal třeba Jiřímu Suchému, vzpomíná na světoznámého režiséra dokumentaristka Olga Špátová. Forman zemřel minulý pátek ve věku 86 let v americkém Connecticutu.

Článek

„On si lidí vážil profesně. My ho točili jako mladý štáb. Mně bylo dvaadvacet a strašně jsme se styděli. Dal nám pocit, že můžeme pracovat úplně svobodně,“ popisuje dokumentaristka Olga Špátová natáčení dokumentu o nastudování jazzové opery Dobře placená procházka. Tato inscenace v Národním divadle byla před deseti roky Formanovou poslední režijní prací.

Dceru Jana Špáty a Olgy Sommerové právě Forman inspiroval už v osmi letech k rozhodnutí dělat filmy. „Pracoval s neherci, ze kterých vycházel. Velmi toužil po autenticitě, to je pro mě velmi inspirativní,“ říká ve Výzvě.

Jak oscarový režisér vnímal svou emigraci do Spojených států? Co pro Formana znamenala česká kultura? Jak vycházel s dirigentem Liborem Peškem a jedním z autorů „Procházky” Jiřím Suchým? Proč Špátová dostala od Formana a Václava Havla pohled až po úmrtí bývalého prezidenta? Odpovědi na tyto a další otázky se dozvíte v úvodním videu.

Pořad Výzva sledujte každý všední den od 11:30 a 21:00 v celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Reklama

Doporučované